Terveisiä tuntiopettajalta: Susanna Autio

 

Kuva elokuun 2021 näyttelyni avajaisista Galleria Aarnista

Olen järvenpääläinen kuvataiteilija ja olen ilokseni saanut opettaa Opistossa jo yli viidentoista vuoden ajan. Näihin vuosiin mahtuu paljon. Olen opettanut montaa erilaista tekniikkaa ja kurssia, tutustunut ja ystävystynyt moniin kurssilaisiini ja oppinut myös itse hyvin paljon.

Elokuussa alan jo valmistautumaan syksyllä alkaviin kursseihin; seuraan innokkaana ja toiveikkaana ilmoittautumisia ja tutustun innoissani Opiston muuhun kurssitarjontaan. Olen itse ahkera kursseilla kävijä, tykkään opetella uusia asioita ja tekniikoita ja olenkin tyytyväinen meidän Opistomme tarjontaan. Aina löytyy jotain uutta mistä innostua!

Tänä syksynä on myös minun vetämänäni uusia ja vanhoja mutta hyväksi havaittuja kursseja tarjolla.   

Kurssi 6221 Keramiikkaveistos elävästä mallista on tarjolla ensimmäistä kertaa. Kurssilla muotoillaan ja veistetään savesta veistos elävän mallin mukaan. Lopputuloksena saat keramiikaksi poltetun veistoksen ja hyvät valmiudet havainnoida ihmiskehoa ja sen mittasuhteita. Tämä kurssi oli yksi toivotuista kursseista ja on mahtavaa, että pääsemme sen nyt toteuttamaan!

Yhtä opettavainen kurssi on 6181 Elävän mallin piirustus. Havaintoon perustuva mallipiirustus on yksi keskeisimmistä tavoista kehittää piirustus- ja havainnointitaitojasi. Kurssilla piirretään hiilellä, lyijykynällä ja liiduilla alastonta ja vaatetettua mallia. Joka kurssikerran alussa piirretään myös nopeita luonnoksia, croquis-piirustuksia. Itseäni aina riemastuttaa se mahtava ja nopea kehityskaari kun kurssilaisten piirustustaidot kehittyvät silmissä.

Viime keväänä opeteltiin etäkurssitaitoja myös kuvataiteen puolella. Siitä syntyi toive, että jatketaan vastaavaa kurssia myös tänä syksynä. Etätapaamisissa esitellään tehtävänantoja ja tekniikoita sekä innostavia tehtävänantoon liittyviä teoskuvia. Sitten käydään yhdessä antamaan palautetta ja kehumaan viikon aikana aikaansaatuja töitä. Monen mielestä oli ihanaa, kun etätunnilla sai syventyä kuuntelemaan ajatuksia muiden teosten takana ja oppia toisten prosesseista ja sitten rauhassa, omaan tahtiin työskennellä viikon aikana. Verkkokurssin 6204 Vapaat kädet- oman ilmaisun löytäminen sisältöä suunniteltiin kurssilaisten toiveiden ja ehdotusten perusteella. Eli tekniikka vapaa ja kurssilla keskitytään etsimään ja löytämään omaa tekemisen ydintä ja riemua. Kurssille voi tulla mukaan vaikka ei olisikaan harrastanut kuvataiteita pitkään.

Hyvin suosittuja ovat kurssit 6192 Maalauksen päiväkurssi ja 6195 Öljyvärimaalauksen jatkokurssi. Kummassakin maalataan yhteisten aiheitten parissa, tosin myös omiin aiheisiin saa keskittyä. Päiväkurssilla vältämme liuottimia ja kumpaankin kurssiin kuuluu henkilökohtaisen ohjauksen ja opetuksen lisäksi odotetut yhteiset katselmukset, jotka ovat hyvä tapa oppia myös muiden tekemisestä. 

Sekatekniikka tutuksi karusellitekniikalla kurssilla no 6203 tehdään yhtä aikaa kymmentä eri työtä. Työt tehdään erikokoisille ja materiaalisille pohjille tai papereille erilaisia tekniikoita ja niiden yhdistelmiä kokeillen. Ajatuksena on olla pysähtymättä tai jumittumatta yhteen työhön vaan siirtyä muitta mutkitta toiseen työhön. Tekniikka on hyvin vapauttavaa ja intuitiivista ja tuloksena on yllättävänkin luontevasti syntyneet ja kerrokselliset työt! Tänne kurssille vaan mukaan kokeilemaan omia ulottuvaisuuksiaan!

Myös perinteinen 6210 Kokeile taidegrafiikka- kurssi aloittaa uusissa tiloissa Järvenpään taideseuran Taidetalossa kokoontuva ryhmä kokeilee ja opettelee taidegrafiikan erilaisia tekniikoita. Tällä kurssilla saa kädestä pitäen tukea, apua ja neuvoja niin, että taidegrafiikan salat ja tekniikat tulevat varmasti tutuksi. Tälle kurssille ovat tervetulleita ei vain piirtäjät vaan myös värien ilottelusta kiinnostuneet!

Toivottavasti tapaamme jollain näistä kursseista, odotan innolla opetuksien alkamista!

Terveisin Susanna


Kommentit

Suositut tekstit