Kohtaamisia kokaten

 


Kansalaisopistot ja vapaan sivistystyön oppilaitokset ovat erityisiä oppimisympäristöjä, joissa uuden oppimisen lisäksi korostuu ryhmän ja sosiaalisen vuorovaikutuksen merkitys. Ryhmältä saadaan sosiaalisen vuorovaikutuksen lisäksi tukea, ajatuksia, oivalluksia ja onnistumisia. Vertaisryhmä ja sen antama tuki on keskeinen osa vapaan sivistystyön pedagogiikkaa.

Kotitalouden kursseilla korostuu nimenomaan yhdessä tekeminen ja ruoasta yhdessä nauttiminen. Eri ikäisille ja erilaisissa elämäntilanteissa oleville Järvenpään opiston kotitalouden kurssit tarjoavat juuri näitä mahdollisuuksia. Onnistumiset ja elämykset koetaan siinä hetkessä, pysähtyen arjessa yhteisen kiinnostuksen äärelle.



Elätkö vauvaperhearkea? Ideoita monipuoliseen sormiruokailuun saat syksyn kurssilta Herkkuja ja sormiruokaa vauvoille ja taaperoille ja ehkäpä samalla löydät myös uusia tuttavuuksia ja vertaistukea. Sormiruokailussa vauva pääsee yhteisen pöydän ääreen ja opettelemaan yhdessä syömistä. Ruokailo ja yhdessä syöminen painottuvat myös lapsiperheiden uusissa kansallisissa ruokasuosituksissa. Monipuoliset raaka-aineet, värit ja muodot houkuttelevat maistelemaan ja samalla kehittyvät hienomotoriset taidot. Perustietoa sormiruokailun aloittamisesta löydät myös Marttojen sivuilta.

Kouluikäiset pääsevät kokkailemaan yhdessä ja opettelemaan itsenäisesti ruoanvalmistuksen perustaitoja 10–12-vuotiaiden kokkikursseilla ja pienempien lasten kanssa voi osallistua yhteiselle kurssille vaikka sushin tekemistä opetellen (Sushia lapsen ja aikuisen kanssa). Lapsi arvostaa yhteistä aikaa ja yhdessä tekemistä, joten tässäpä loistava lahjavinkki myös kummeille ja isovanhemmille!


Verkko-opetus on kehittynyt valtavasti kuluneen vuoden aikana ja kotitalouden kurssien valikoima on kattava eri opistoissa. Joskus omassa keittiössä kokkailu voi olla parempi ratkaisu, koska lapsi tutustuu silloin tuetusti oman kodin välineisiin ja käytänteisiin. Verkkokursseilla lapsi ja aikuinen pääsevät yhdessä oppimaan, tasavertaisempina oppijoina ja lapsi saa ohjatun, turvallisen kokemuksen. Leivonnan iloa arki-iltana kotona tarjoaa Leivotaan lapsen kanssa -verkkokurssi.



Ikä on mielentila. Monelle seniorille harrastukset ovat merkittävä osa arjen sisältöä ja aikuisopiskelun taustalla voi olla hyvinkin erilaisia motiiveja. Toinen hakee yleissivistystä, kun taas toinen haluaa henkistä vireyttä ja sosiaalista kanssakäymistä. Vaikka työelämä on jäänyt taakse, yhteiskunnan muutoksissa halutaan pysyä mukana. Arjen taitoja voi kehittää ja ylläpitää opiston kotiruokakurssilla yhdessä kokkaillen (ks. Senioreiden kokkikurssi). 

Etenkin tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa tarvitsemme toisiamme entistä enemmän. Hetkiä, joissa saamme kohdata ihmisiä, tulla kohdatuksi, jakaa toisten kanssa iloa ja oppimista.

Tule mukaan! Kaikki kurssimme löydät opinto-ohjelmastamme ja verkkosivuiltamme

 

Lähteenä käytetty teosta: Iskanius, A-M. (2016). Ilo oppia ja opettaa. Vapaan sivistystyön puhurit ja myötätuulet. (toim.). Lue lisää pohdinnoista ja tutkimuksista liittyen vapaan sivistystyön pedagogiikkaan.

 

Kirjoittaja työskentelee yliopisto-opettajana ja tuntiopettajana vapaan sivistystyön puolella.

Kuva: Kati Oikarinen

 

Kommentit

Suositut tekstit