Opettajaesittely: Ritva Rojo

 

Kuvassa olen työhuoneessani muutamien maalaamieni ikonien äärellä. Kädessäni on melko harvinainen malli, jossa on kuvattuna ihmisen pelastushistorian kolme vaihetta. Ikonin esikuva on eräässä venäläisessä kirkossa alttariin vievässä ovessa, se tunnetaan nimellä Kellonsoittajan ovi.


Olen aloittanut ikonimaalauksen opinnot vuonna 2007 Helsingissä ikonimaalari Liisa Holstin ohjauksessa. Jo parin vuoden jälkeen Liisa kehotti minua paneutumaan opiskeluun sillä mielellä, että joskus jatkaisin hänen jalanjäljissään opettajana. Liisa on nyt pikkuhiljaa jättäytymässä eläkkeelle, ja siksi olen aloittanut opetustyön sivutoimenani. Päätyössäni toimin tuotepäällikkönä suuressa kukkatukussa.

Ikonimaalaus poikkeaa muusta taiteesta siinä, ettei se ole varsinaisesti taidetta vaan työtä. Ikonimaalari toimii vain välikappaleena korkeampien voimien ohjauksessa, eikä siksi esimerkiksi signeeraa töitään lainkaan. Maalari ei keksi omia malleja vaan mallina toimii aina joku vanha ikoni. Kyse on vanhan tarinan uudelleen kertomisesta. Venäjäksi ”ikonimaalaus” sanotaan ”ikoninkirjoittaminen”, mikä hyvin kuvaa ajatusmaailmaa. Eli maalari kirjoittaa tarinan uudelleen samoin ”sanoin”, mutta eri käsialalla.

Kurssilla aloitamme piirtämisellä. Piirrämme Jumalanäidin ikonia ensin paperille, kunnes kaikki muodot ja yksityiskohdat ovat löytäneet paikkansa ja oikeat mittasuhteensa. Sitten piirroskuva siirretään pohjustetulle laudalle ja päästään varsinaiseen maalaustyöhön. Usein oppilaat haluavat jo kärsimättömästi päästä maalaamaan, mutta piirros täytyy ensin saada kuntoon tai myöhemmin työn edetessä tulee ongelmia. Värit teemme pigmenteistä, jotka on jauhettu erilaisia maa-aineksista tai kivistä. Pigmentteihin sekoitetaan kananmunan keltuaista, valkoviiniä ja vettä. Myös kasviperäisiä värejä käytetään, esimerkiksi viininmustaa, joka on hiillettyä viiniköynnöksen versoa. Tarjolla on myös lukematon määrä synteettisiä väriaineita, mutta niitä kartamme, koska ne eivät kestä ikoneissa riittävän kauan. Vanhimmat säilyneet ikonit ovat 300-luvulta, joten siihen peilaten meidän maalausten tulee kestää edes muutamia satoja vuosia. Silloin työhön on paras käyttää pysyviä värejä!

Ikonin maalaaminen edellyttää suurta kärsivällisyyttä, rauhoittumista ja ajatusten keskittämistä työhön ja maalattavaan aiheeseen. Ikonin työprosessi kestää nopeimmillaan muutaman viikon, jos maalari voi tehdä työtä kokopäiväisesti. Tyypillisesti opiston kursseilla työt valmistuvat noin 6 kk – usean vuoden aikajänteellä. Itselläni pitkäaikaisin työ tähän mennessä on ollut Kristuksen syntymä – kavereiden kesken jouluikoni – jonka pelkkä piirrosvaihe kesti kolme kuukautta, koska olen päivätyössä toisaalla. Laudan pohjustamiseen meni viikko. Kultauksen tekeminen kesti noin 4 päivää ja varsinainen maalaustyö valmistui noin kolmen vuoden kuluttua. Maalaamisen jälkeen ikonin annettiin levätä puolisen vuotta, jonka jälkeen se olifoitiin eli pintaan laitettiin suojaava öljy. Sitten ikoni siunattiin Valamon luostarissa ja se on kotonani kunniapaikalla vanhan vitriinin päällä. Se on minun ympärivuotinen joulukoristeeni!

Olen saanut opiskella ikonimaalauksen taitoja myös Moskovan hengellisen Akatemian johtavan ikonimaalauksen opettajan Natalia Aldoshinan kursseilla, Pietarilaisen ikonimaalauskoulu Sofian pääopettajan Anna Golubkovan opissa sekä Metropoliitta Arsenin kursseilla. Ikoniteologiaa olen opiskellut Suomen Ikonimaalarit r.y.:n järjestämillä opintopäivillä sekä Valamon opiston kursseilla. Luen ja tutkin ikonikirjoja sekä seuraan aktiivisesti muita ikonimaalareita Instagramissa. Siinä samalla saa hyvää treeniä venäjän kielen lukemiseen, mikä on erittäin hyödyllinen taito ikonimaalarille.

Ikonimaalaus on minulle hyvin tärkeä osa elämääni. Kuulun Suomen Ikonimaalarit r.y.:n hallitukseen ja toimin yhdistyksen rahastonhoitajana nyt viidettä vuotta. Mutta elämääni mahtuu yllättävän paljon muutakin harrastustoimintaa. Toinen erittäin tärkeä harrastukseni on taekwondo, jota olen opiskellut seitsemän vuotta. Siinä saa hyvää rääkkiä ruumiille; jaksaa paremmin istua maalaamassa, kun välillä käy treeneissä vetämässä kunnon hien pintaan! Taekwondon liikesarjojen opettelu on kuin ikonin maalausta, molemmissa on tarkat säännöt ja harjoittelua voi tehdä loputtomiin tulematta koskaan aivan valmiiksi. Toinen laji ravitsee sielua ja toinen ruumista, voiko olla parempaa yhdistelmää?

Myös moottoripyöräily on lähellä sydäntäni. Olen ajanut noin 38 vuotta ja edelleen joka kevät ajokauden alku on yhtä jännittävää! Tallissani on kolme eri pyörää, joista kaksi vanhusta on jo ”osa-aikaeläkkeellä” ja aktiivikäytössäni on muutaman vuoden vanha Yamaha XV950. Sillä ajelen muutaman tuhat kilometriä kesäisin. Mieheni kanssa käymme muutaman päivän kotimaan reissuilla ja itsekseni ajelen minne nenä näyttää ja tie vie. Vanhemmiten olen tullut vähän nirsoksi ajamaan sateella, joten kesän sää vaikuttaa kertyviin ajokilometreihin.

Rauhallisempia harrastuksiani ovat neulominen, puutarhanhoito ja kissojeni kanssa loikoileminen sekä tietenkin yhteiset puuhat perheen kanssa. Aikuiset lapseni asuvat jo omillaan, mutta olemme yhteydessä lähes päivittäin.

Ikonimaalauskursseille ovat kaikki tervetulleita uskontokuntaan katsomatta. Tärkeintä on kiinnostus ja kunnioitus pyhiä kuvia kohtaan ja avoin mieli ottamaan vastaan välillä työläitäkin tehtäviä. Jokainen opiskelee omassa tahdissaan ja omia taitojansa parantaen. Oppilaiden edistyminen ja kehittyminen ovat todella palkitsevaa seurattavaa! Tervetuloa kurssille!

Kommentit

Suositut tekstit