TEEN KIEHTOVA MAAILMA
Opettaja Mariel Wuolio tarkistaa, onko teen väri oikea |
Vietimme kaksi elämyksellistä iltaa teen parissa opiston
kurssilla. Teeasiantuntija Mariel Wuolio kertoi kiehtovia asioita teen
historiasta, tee-kasvista, tee-traditioista Japanissa ja Kiinassa. Opimme tee-illoissa
mm., että teen tuoksu on yhtä tärkeä kuin teen maku ja että teetä juodessa voi
ihan hyvin ryystää, sillä siinä samalla teen maku tulee paremmin esiin. Teepuut
voivat olla koivun kokoisia ja mitä ylempää teepuuta lehtiä kerätään sitä
parempaa ja kalliimpaa tee on. Vanhimmat teepuut ovat tuhansia vuosia vanhoja.
Tee on Aasiassa samanlainen keräilyn kohde kuin vuosikertaviinit tai hienot
viskit, etenkin Pu’Erh teestä puristettujen teekiekkojen arvo voi nousta
tuhansiin euroihin.
Maistelimme valkoista, vihreää, sinistä, punaista ja mustaa
teetä sekä pu’erh-teetä. Jokainen tee-laatu tarvitsee oikean
haudutuslämpötilan, jotta teen aromit tulevat sopivalla tavalla esiin. Liian
korkea haudutuslämpötila kitkeröittää esim. vihreän teen. Opimme myös sen, että
tee on tuoretavaraa, joten oma teevarasto on syytä siivota vuosittain, vaikkapa näin joulun alla.
Teen kanssa nautitiin taateleita, pähkinäitä ja vihreä tee -suklaata |
Yhteinen teen maistelu oli antoisaa ja jokaisella
maistelijalla oli omat tee-suosikkinsa. Oman viehätyksensä teen maisteluun
toivat kauniit lasiset teekannut ja teen maisteluun tarkoitetut kupit. Mariel
Wuolio on perehtynyt teeseremonioihin Japanissa ja kerännyt loistavan
teeasiantuntijuuden vuosien varrella. Hänen opetustaan oli kiintoisaa
kuunnella.
Tee-harrastajat
Elina Parkkamäki ja Maarit Ojala
Teet hautumassa |
Teekukka |
Kommentit
Lähetä kommentti