JOULUKALENTERIN LUUKKU 15
Täytettyä kalkkunaa
Kinkku on ollut suomalaisen joulupöydän kunkku, mutta jos
haluat vaihtelua, kannattaa kokeilla kalkkunaa. Tyypillinen kinkusta kalkkunaan
siirtyjän virhe on kalkkunan paistaminen kinkun tavoin, minkä seurauksena
kalkkunasta tulee kuiva ja uudesta tuttavuudesta pettymys. Kalkkunasta tulee
mehevä, kun täytät sen amerikkalaisen Kiitospäivän kalkkunan tapaan.
Jos ostat kalkkunan pakasteena, sulata sitä jääkaapissa 3-4-
päivää alkuperäispakkauksessaan. Huuhtele kalkkuna ja kuivaa se talouspaperilla.
Muista huuhdella kalkkuna myös sisältä. Täytä kalkkuna juuri ennen paistoa.
3-4 litraa kuivaa vaaleaa leipää
200 g voita
2 dl paloiteltua sipulia
5 dl selleriä (joko varsi tai mukula)
2-3 kananmunaa
1 kirpeä omena
1 rkl suolaa
1 tl salviaa
¾ tl pippuria
2-2 ½ dl lihalientä
Kuullota sipuli ja selleri pannulla. Sekoita paloiteltu
leipä ja mausteet keskenään, lisää voi kuutioina. Kastele leivät munalla ja
nesteellä. Halutessasi voit lisätä täytteeseen pähkinöitä tai siemeniä. Täyte
riittää 6-9 kilon kalkkunaan.
Aloita kalkkunan täyttäminen kaulasta ja siirry sitten
pyrstöalueelle. Täytä löysähkösti, ei tupaten täyteen. Käännä siivet alaspäin. Voit
joko ommella kalkkunan kiinni jättää sen auki. Itse en yleensä ompele kalkkunaa
ja täytteet pysyvät sisällä silti. Paista pintapuoli ylöspäin. Voitele
kalkkunaa ½-1 tunnin välein. 6-9 kilon kalkkunan paistoaika on 5-6½ tuntia 170
asteen lämmössä. Huomioi, että uunit ovat erilaisia. Jos koivet alkavat ruskettua liiaksi, voit
suojata ne foliolla. Kun kalkkuna on valmis, annan sen seistä 20 minuuttia. Tee
sillä välin kastike kalkkunasta valuneesta nesteestä. Itse laitan kastikkeeseen
pari lusikallista karpalohyytelöä. Poista täyte kalkkunasta ja laita se
tarjoiluastiaan. Kalkkunan kera voit amerikkalaiseen tapaan tarjota myös
karpalososetta.
Maukasta joulua!
Merja Sillanpää
Kommentit
Lähetä kommentti