AJ Annila opiston leffakerhon vieraana


Timo Malmi ja AJ Annila
Järvenpään Opiston elokuvakerho viettää tänä vuonna 2018 50-vuotisjuhlaa Timo Malmin johdattelemana. Kerhon ohjelmaan on aina kuulunut leffojen lisäksi tekijä- tai asiantuntijavierailuja. Päättyneenä kautena vieraina kävivät mm. Kaarlo ”Kalle” Aho (Hyvä postimies), Jukka Kärkkäinen (Tokasikajuttu) ja Haija Tulokas (tuotantosihteeri Aki Kaurismäen tuotantoyhtiössä, jossa ainoana vakituisessa työsuhteessa), joka ei ole aikaisemmin tehnyt julkisia vierailuja, joten kerhomme voi olla ylpeä saadessaan hänet vieraaksi.

Kauden viimeinen vieras oli edellisellä viikolla Ikitiestä parhaan ohjaajan Jussin pokannut Antti-Jussi Annila. Tuusulalaistaustainen ohjaaja tuli mielellään nuoruudestaan tuttuun leffateatteriin, jossa hän mm. 14-vuotiaana kinusi päästä katsomaan K18-leffaa, jolloin ovimies katseli vähän alaspäin ja tokaisi päästäen innokkaan leffafanin sisään: ”Mee nyt.”  ”Olen aina halunnut saada Jussi-patsaan, mutta se ei tunnu niin kivalta kuin päästä taas Studiolle.

Ikitien ohjaajaksi Annila tuli nopealla tahdilla. Kolme päivää ennen kuvausten alkamista tuottaja Ilkka Matila soitti hänelle tarjoten työtä. Antti Tuurin kirjan perusteella hän oli valmis tarttumaan haasteeseen. Käsikirjoitukseen tekemiään muutosehdotuksia Tuuri piti hyvinä: ”Perustuu niin hyvään kirjaan, ettei se pilalle mene.” Traaginen kertomus amerikansuomalaisten siirtolaisten kohtalosta 30-luvulla Stalinin Neuvostoliitossa perustuu tositapahtumiin, vaikkei oikeita historiallisia henkilöitä elokuvassa ole. Päähenkilölle, muilutetulle Jussi Ketolalle (Tommi Korpela) löytyy esikuva. Myös amerikkalaiselle Mary-tytölle löytyi esikuva, kun nyt 98-vuotias nykyään Virossa asuva Vieno julkaisi muistelmansa. Elokuvan nähtyään hän itkien kertoi joka ikisen asian olevan totta. Hän muisti kolhoosin laulut ja tanssit, mutta ei halunnut muistella pahoja asioita.

Kansainväliseen näyttelijäjoukkoon kuului rakastettu virolainen näyttelijä Lembit Ulfsak, joka vakavasta sairaudestaan huolimatta halusi tehdä roolin aiheeltaan tärkeässä elokuvassa. Hän kuoli marraskuussa 2017 ja elokuva onkin omistettu hänen muistolleen.  Maryn äitiä esittänyt tanskalaisnäyttelijä Sidse Babett Knudsen löytyi, kun haettiin vahvaa näyttelijää, joka pystyy panemaan Tommi Korpelalle ”kampoihin”. Käsikirjoituksen luettuaan hänkin ilmoitti haluavansa mukaan ja kuittasi AJ:lle, joka ilmoitti, ettei aio tehdä töitä kusipäiden kanssa, ettei hänkään ja näin oli yhteisymmärrys luotu.

Yleisökysymysten jälkeen Timon esittämään perinteiseen kysymykseen aution saaren elokuvasta AJ:n  oli ”Huuliharppukostaja”.
                                                                                                       
Merja Lehtonen


Kommentit

Suositut tekstit