Liikkuva opisto - opiston toimipaikat 1947-2017

Vanha keskuskansakoulun ilmakuva opiston arkistoista
Järvenpään opiston 70-vuotista historiaa värittää tietynlainen kiertolaisuus. Opisto on poukkoillut monesta koulurakennuksesta toiseen ja toiminut samanaikaisesti useissa tiloissa.

Tällä hetkellä opisto toimii osoitteessa Kansakoulunkatu 1, joka on vuonna 1952 rakennettu keskuskansakoulu. Emme ole keskuskansakoulussa ensimmäistä kertaa, vaan se on ollut opiston toimipaikkana myös vuodesta 1952 eteenpäin. Tätä ennen opisto toimi viiden vuoden ajan Järvenpään yhteiskoulun tiloissa.

Vuonna 1968 Järvenpään kansalaiskoululle valmistui oma rakennus, josta myös työväenopisto sai tiloja käyttöönsä, mutta keskuskansakoulu oli edelleen päätoiminen toimitila, ja kanslia toimi edelleen rehtori Raimo Raevuoren kodissa. Toiminta keskuskansakoulun tiloissa jatkui aina vuoteen 1979 asti, kunnes Kartanon yläasteelle valmistui siipi vapaa-aikatoimintoja varten, ja sinne sijoitettiin opiston sekä musiikkiopiston toimistot ja opettajainhuone.

Järvenpään opistolla oli sivupisteet Hyrylässä ja Kellokoskella vuoteen 1982 asti, kunnes Tuusulan kunta perusti oman kansalaisopistonsa, ja nämä sivupisteet siirtyivät sen alaisuuteen.

Kiertolaisen elämä jatkui 1980-luvulla. Kartanon yläaste tarvitsi lisää tilaa, ja niinpä opisto muutti 1987 valmistuneeseen upouuteen Järvenpää-taloon. Kolmen vuoden päästä Järvenpää-talo kuitenkin tarvitsi tilat itselleen, ja edessä oli muutto vanhaan kaupungintaloon. Opetustoimintaa harjoitettiin hajautetusti monissa eri paikoissa. Mannilantien toimitiloissa opisto toimi vuoteen 2015 asti, kunnes Järvenpään kaupunki järjesti uudelleen toimitilojaan ja opisto joutui jälleen muuttamaan.

Vaikka vaihtuvat toimipaikat ovat välillä vuosien varrella aiheuttaneet harmia ja harmaita hiuksia, entisen rehtorin Anneli Heikkilän sanoin ”toimitilat eivät ole yhtä kuin opisto”. Tärkeintä on hyvä henkilökunta, iloinen työilmapiiri sekä tietenkin iloiset opiston oppilaat.
Keskuskansakoulun tuttu juhlasali 1953

Järvenpään opisto täyttää 70 vuotta vuonna 2017! Juhlan kunniaksi raotetaan arkistojen aarteita opiston vuosien varrelta.

Kommentit

Suositut tekstit