LUKIODIPLOMIN TEKIJÄLTÄ: VIRKATTU REPPU


Olen Järvenpään lukion kakkosvuoden opiskelija ja aloitin syksyllä 2015 lukion käsityödiplomin suorittamisen kudonnan osiolla, ja nyt keväällä jatkoin ompelulla. Tekemäni työ tänä keväänä oli reppu, jonka idean sain alun perin Virkkuri 3 – kirjan Folkki-laukusta. Laukkuun oli virkattu ihana kuvio, jota halusin hyödyntää työssäni. Tehtävänantona oli suunnitella tuote itse, ei suoraan valmiista ohjeesta, vaan kehittää oma visio. Päätin siis, että loihdin virkkaamastani kankaasta repun.

Repun tekeminen oli haasteellista, mutta mukavaa. Työ valmistui tiistai-iltapäivisin taiteen perusopetuksen tunneilla. Työn tekeminen eteni verkkaisesti, mutta varmasti. Halusin saada aikaiseksi hyvää jälkeä. Mainittakoon tässä vielä, että ompelutaitoni rajoittuvat korkeintaan patalappu-tyylisten tuotteiden tekemiseen. Kokonaisuudessaan repun tekemiseen meni virkkauksen aloittamisesta ompelujen loppuun saattamiseen lähes puoli vuotta. Lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen.

Virkatusta kankaasta jäi ylimääräistä materiaalia, joten ompelin myös reppuun sopivan pikku pussukan.

Eräs yksityiskohta, josta olen erittäin ylpeä, ovat nahkaiset hihnat, nimittäin ne olen myös itse leikannut, värjännyt sekä kiinnittänyt. Nahkatyöt tein opiston parkkinahkakurssilla, joka kesti yhden viikonlopun. Nahan työstäminen oli mielenkiintoista ja lähtisin mielelläni kokeilemaan sitä uudestaankin.

Kevään kurssiin liittyi repun tekemisen lisäksi kirjoitus- ja suunnittelutehtäviä. Kurssin tarkoituksena oli syventää tietämystäni tyyleistä ja muodista tehtävien avulla. Tällä hetkellä diplomiprojekti on siinä pisteessä, että aloitan syksyllä lopputyön tekemisen, johon tämä kurssi valmensi minua hyvin. Sain paljon hyvää kokemusta käsitöistä kevään aikana. Pääsin kokeilemaan uusia työskentelytapoja ja pohtimaan omaa pukeutumistani ja sitä, minkälainen viesti muille välittyy vaatetukseni kautta. Tähän asti olen ollut erittäin tyytyväinen aikaansaannoksiini ja kurssien sisältöön. Ehkä hiukan hankalaa on kuitenkin hahmottaa aikatauluja ja arvioida omaa suoriutumistani, sillä olen ensimmäinen lukiomme yli kymmenvuotisessa historiassa, joka suorittaa diplomia käsitöistä. Toivoisin jatkossa, että joku toinenkin lähtisi suorittamaan kyseistä diplomia, ja toivon, että oma esimerkkini innostaisi muita tekemään niin.

Repun kuviossa toistuu suomalainen metsä- ja eläinteema. Kuvioina ovat Suomen tunnusmerkkieläimet: karhu, hirvi, sekä lehmä. Kuvioiden joukossa seikkailee myös alpakka, (näkyy yllä) mutta itse miellän sen enemmänkin pystykorvaiseksi koiraksi.

Nahkahihnojen kiristyssolkiKirjoittaja: Silja Torvasti, Järvenpään lukioKommentit

Suositut tekstit