TEEN KIEHTOVA MAAILMA
Opettaja Mariel Wuolio tarkistaa, onko teen väri oikea
 Vietimme kaksi elämyksellistä iltaa teen parissa opiston kurssilla. Teeasiantuntija Mariel Wuolio kertoi kiehtovia asioita teen historiasta, tee-kasvista, tee-traditioista Japanissa ja Kiinassa. Opimme tee-illoissa mm., että teen tuoksu on yhtä tärkeä kuin teen maku ja että teetä juodessa voi ihan hyvin ryystää, sillä siinä samalla teen maku tulee paremmin esiin. Teepuut voivat olla koivun kokoisia ja mitä ylempää teepuuta lehtiä kerätään sitä parempaa ja kalliimpaa tee on. Vanhimmat teepuut ovat tuhansia vuosia vanhoja. Tee on Aasiassa samanlainen keräilyn kohde kuin vuosikertaviinit tai hienot viskit, etenkin Pu’Erh teestä puristettujen teekiekkojen arvo voi nousta tuhansiin euroihin.

Maistelimme valkoista, vihreää, sinistä, punaista ja mustaa teetä sekä pu’erh-teetä. Jokainen tee-laatu tarvitsee oikean haudutuslämpötilan, jotta teen aromit tulevat sopivalla tavalla esiin. Liian korkea haudutuslämpötila kitkeröittää esim. vihreän teen. Opimme myös sen, että tee on tuoretavaraa, joten oma teevarasto on syytä siivota vuosittain, vaikkapa näin joulun alla. 

Teen kanssa nautitiin taateleita, pähkinäitä ja vihreä tee -suklaata
Yhteinen teen maistelu oli antoisaa ja jokaisella maistelijalla oli omat tee-suosikkinsa. Oman viehätyksensä teen maisteluun toivat kauniit lasiset teekannut ja teen maisteluun tarkoitetut kupit. Mariel Wuolio on perehtynyt teeseremonioihin Japanissa ja kerännyt loistavan teeasiantuntijuuden vuosien varrella. Hänen opetustaan oli kiintoisaa kuunnella.

Tee-harrastajat

Elina Parkkamäki ja Maarit Ojala


Teet hautumassa
Teekukka

Kommentit

Suositut tekstit