JOULUKALENTERIN LUUKKU 15Täytettyä kalkkunaa

Kinkku on ollut suomalaisen joulupöydän kunkku, mutta jos haluat vaihtelua, kannattaa kokeilla kalkkunaa. Tyypillinen kinkusta kalkkunaan siirtyjän virhe on kalkkunan paistaminen kinkun tavoin, minkä seurauksena kalkkunasta tulee kuiva ja uudesta tuttavuudesta pettymys. Kalkkunasta tulee mehevä, kun täytät sen amerikkalaisen Kiitospäivän kalkkunan tapaan.  

Jos ostat kalkkunan pakasteena, sulata sitä jääkaapissa 3-4- päivää alkuperäispakkauksessaan. Huuhtele kalkkuna ja kuivaa se talouspaperilla. Muista huuhdella kalkkuna myös sisältä. Täytä kalkkuna juuri ennen paistoa.


Täyte:
3-4 litraa kuivaa vaaleaa leipää
200 g voita
2 dl paloiteltua sipulia
5 dl selleriä (joko varsi tai mukula)
2-3 kananmunaa
1 kirpeä omena
1 rkl suolaa
1 tl salviaa
¾ tl pippuria
2-2 ½ dl lihalientä

Kuullota sipuli ja selleri pannulla. Sekoita paloiteltu leipä ja mausteet keskenään, lisää voi kuutioina. Kastele leivät munalla ja nesteellä. Halutessasi voit lisätä täytteeseen pähkinöitä tai siemeniä. Täyte riittää 6-9 kilon kalkkunaan.
Aloita kalkkunan täyttäminen kaulasta ja siirry sitten pyrstöalueelle. Täytä löysähkösti, ei tupaten täyteen. Käännä siivet alaspäin. Voit joko ommella kalkkunan kiinni jättää sen auki. Itse en yleensä ompele kalkkunaa ja täytteet pysyvät sisällä silti. Paista pintapuoli ylöspäin. Voitele kalkkunaa ½-1 tunnin välein. 6-9 kilon kalkkunan paistoaika on 5-6½ tuntia 170 asteen lämmössä. Huomioi, että uunit ovat erilaisia.  Jos koivet alkavat ruskettua liiaksi, voit suojata ne foliolla. Kun kalkkuna on valmis, annan sen seistä 20 minuuttia. Tee sillä välin kastike kalkkunasta valuneesta nesteestä. Itse laitan kastikkeeseen pari lusikallista karpalohyytelöä. Poista täyte kalkkunasta ja laita se tarjoiluastiaan. Kalkkunan kera voit amerikkalaiseen tapaan tarjota myös karpalososetta.

Maukasta joulua!

Merja Sillanpää

Kommentit

Suositut tekstit