YKSINLAULUTUNNEILTA APUA PUHE- JA HENGITYSTEKNIIKKAAN

Järvenpään Opiston yksinlaulutuntien opettajana toimii Riitta Wulff-Mäkelä

Yksinlauluopettaja Riitta Wulff-Mäkelä on opettanut 25 vuotta Järvenpään Opistossa, Jokelan -, ja Mäntsälän kansalaisopistoissa. Tänä aikana hän on kehittänyt taitojaan Roomassa kahden italialaisen opettajan johdolla sekä viime vuosina Berliinissä saksalaisen opettajan johdolla. Järvenpään Opistoon Riitta Wulff-Mäkelä tuli opettamaan yksinlaulua silloisen rehtorin kutsumana. Järvenpään Opistossa hän opettaa tiistaisin yksinlaulun alkeita ja keskiviikkoisin yksinlaulun jatkeita.

Riitta Wulff Mäkelä kertoo yksinlaulu-kurssiensa sisällöistä: " Kysyn kurssin alussa, voivatko muut samalla kurssilla olevat kuunnella toisten opetustuokiota. Kurssilla käsitellään yksilöllisesti hengitys- ja äänenmuodostustekniikkaa paljon ja lauletaan ohjelmistoa pianon säestyksellä. Ohjelmisto suunnitellaan yhdessä opiskelijoiden kanssa. Klassinen - sekä kevyt musiikki sopii yhtä lailla yksinlauluun. Jossain vaiheessa esimerkiksi kevätpuolella suunnitellaan yhdessä opiskelijoiden kanssa mahdollista yhteistä kevätkonserttia. Esiintymiset ovat aina vapaaehtoisia. Kurssi soveltuu vasta-alkajille sekä tauon jälkeen kertaajille. Omia laulunuotteja voi ottaa mukaan, jos niitä on ennestään. Mukana tunneilla on taitava, sympaattinen pianisti, joka osaltaan edistää ja kannustaa oppimista".

Riitta Wulff-Mäkelä on huomioinut, että hänen yksinlaulukursseille osallistuvat usein henkilöt, jotka joutuvat työssään käyttämään paljon ääntään. Wulff-Mäkelä kertoo: "Kursseillani on ollut mm. opettajia, jotka ovat hyötyneet yksinlaulukursseista äänenkäytön suhteen työpaikalla isoissa luokissa. He ovat kertoneet minulle, ettei ääni väsy niin helposti, kun he ovat käyneet laulutunneilla". Riitta Wulff-Mäkelä lohduttaa ujoja tai esiintymistä jännittäviä kurssilaisia: "Jännittämisestä ei kannata olla paljonhuolissaan. Se on hyvin yleistä ja yleensä helpottaa jonkin verran taitojen edetessä. Aikaisemmissa konserteissa jotkut ovat laulaneet yhdessä duettoa. Tämä voi helpottaa esiintymisjännitystä ja madaltaa kynnystä esiintyä.".

Myöskään itsessään yksinlaulua ei tarvitse jännittää hyvän opettajan kanssa. Riitta Wulff-Mäkelä luonnehtii pyynnöstäni opettamistapaansa: "Opettajana pidän tärkeänä kuunnella oppilasta, kannustaa ja opettaa yksilöllisesti parhaan taitoni mukaan. Luon leppoisasti kannustavan ja mukavan ilmapiirin. Olen mielestäni helposti lähestyttävä ja minulta voi rohkeasti kysellä kaikkea aiheeseen liittyvää".

Riitta Wulff-Mäkelän Yksinlaulu 1 -kurssi on täynnä. Yksinlaulu 2- Äänenmuodostus-kurssille (7205) voi ilmoittautua Vapaa-aika- ja osaamiskeskukseen sen aukioloaikoina (puh. (09) 27192498 (ma-ke 12-16., to 12-18).
M.P.29.8.2014

Kommentit

Suositut tekstit