Innostava Villaviikko

 


Toisen kerran Järvenpään opiston historiassa saatiin käyttää koko viikon arkipäivät villan ja vähän muidenkin kuitujen parissa. Toissavuotinen kokemus oli hyvä, mutta nyt laajennettiin sisältöä, niin että kehräämiseen ja värjäämiseen lisäksi tutustuttiin huovuttamiseen. Tämä oli mahdollista, kun oli kaksi opettajaa.

Viikko alkoi suomalaisten lammasrotujen villaan tutustuen. Käytössä oli aitoa raakavillaa, jonka käsittelyssä niin suomenlampaan, kainuunharmaksen kuin ahvenanmaan lampaan kuidun ominaisuudet tulivat tutuiksi. 



Opeteltiin karstaamaan, kehräämään värttinällä ja kertaamaan säikeet langaksi. 

Ja mikä ihaninta, roskainen karstaamisvaihe voitiin tehdä kauniilla pihalla. Oltiinhan uusien Järvenpään Opiston Käsityötalon pioneerikäyttäjät ja otettiin sekä sisä- että ulkotilat heti testiin.




Tiistaina innostuneet kurssilaiset pääsivät jo tutustumaan rukkeihin ja kesyttämään niitä. Oli mahdollisuus kokeilla usean mallisia pystyrukkeja ja jopa sähkörukkiakin. Ja kyllä ne kesyyntyivät ja ensimmäiset eloisat lankavyyhdit syntyivät.

 



Keskiviikko oli vauhdikas päivä, kun opeteltiin villan värjäämistä happovärein ja huovuttamistakin. Väriä siirtyi sekä lankoihin että kehräämättömiin kuituihin. Huovutustyöt olivat omavalintaisia ja monipuolisia. Tuloksena oli mm laukku, pannumyssy ja barbababahahmojakin.

 




Torstaina jatkettiin aiemmin opituilla, mutta lisäksi tutustuin muihin eläinkuituihin. Lankoihin ainakin päätyi koiria, kissaa ja ja alpakkaa. Kasvikuiduista tuli tutuksi pellava ja sen monivaiheinen käsittely kehruukuntoon. Märkäkehruulla siitä tuli muutama pikku vyyhti vaikka lahjanaruksi. Päivän aikana kukin vielä syvensi lempiaihettaan, oli se sitten huovutus tai joku kehruutekniikoista. 

 


Perjantaina tutustuttiin erilaisiin kertaamistapoihin, karstamyllyyn, käsinkehrättujen uniikkilankojen käyttömahdollisuuksiin eli loppusijoituskohteisiin. Oli kiinnostava tutkia kurssikavereiden tuotoksia, vaikka nopeasti ryhmäytynyt opiskelijajoukko kävikin koko kurssin ajan kiinnostavia keskusteluja, vaihtoi kokemuksia ja auttoi naapuria pulassa. 

 


Video Karstamyllystä: 




Video sähkörukista: 


Palautekeskustelussa oli iloinen ja innostunut tunnelma ja ehdottomasti toivottiin vastaavaa kesänaloitusviikkoa ensi vuodeksikin. Ahkera ja varmaan aika uupunutkin porukka lähti tahoilleen jatkamaan harjoittelua, sillä taidon hankkimiseen ei ole oikotietä. 




Terveisin 

Kirsi, Kehräysopettaja


Kurssilla opetti huovutusta myös opettaja Kati Nuijanmaa.


Tutustu opiston tulevan kauden ohjelmaan täällä. Ilmoittautuminen alkaa 10.8.2021, mutta elokuun kursseille on ilmoittautuminen jo auki (klikkaa lisätietoihin ja ilmoittautumiseen): Huovutus 10.8.2021 - 22.8.2021, Luonnonvärjäyksen peruskurssi 19.8.2021 - 29.8.2021.

Kommentit

  1. Ihana oli viikko ja itse sen kokeneena täys kymppi. Ilmat suosi ja kivat työpisteet sisällä ja ulkona kesäinen piha.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit