Perinteinen juurella leivottu ruisleipä

Maaliskuun alussa Järvenpään Opiston kotitalousluokassa pöllysi jauhot, kun 12 opiskelijaa opiskelivat ruisleivän leipomisen saloja kokeneen ruisleipäleipuri Tiia Kylänpään johdolla. 

Leivän valmistaminen vaatii kuitenkin paljon enemmän aikaa kuin yhden illan ja siksipä opettaja toi mukanaan jo kaksi päivää aikaisemmin aloitetun leivän juuren. Tällaisia työvaiheita leipomiseen kuuluu:

Kaikki alkaa juuresta! Jos et onnistu saamaan valmista  juurta, voit tehdä sen myös itse.

1. päivä     
   
Sekoita kädenlämpöiseen veteen juuri ja niin paljon jauhoja, että syntyy sakea velli. Jätä lämpimään vedottomaan paikkaan 1-2 vuorokaudeksi. 

2. päivä         

Ota  juurta talteen. Lisää kulhoon suola ja alusta taikina kunnes se on sopivan kiinteää. Lisää jauhoja vähitellen, sillä ne imevät nestettä.

Jätä taikina kohoamaan liinalla peitettynä vedottomaan paikkaan 1-2 tunniksi. Painele taikina kiinteäksi, ja pyöritä limpuiksi tai reikäleiviksi. Anna kohota n. tunnin liinalla peiteltyinä, kunnes pinta hieman repeilee. Pistele reikäleivät ennen uuniin laittamista.

Paista 225-250 asteessa hetki ja alenna n. 200 asteeseen, jatka paistamista n. puoli tuntia. Reikäleivät paistuvat n. 20-30 min. Limput ovat kypsiä kun ne kumisevat ontosti pohjaan koputellessa. Anna leipien jäähtyä liinaan käärittynä.

Ja valmis leipä? No, arvaat varmasti miten herkulliselta se maistuu ja kuinka nopeasti se pöydältä katoaa!

Kommentit

Suositut tekstit