UUDEN AJAN KÄSITYÖ -luentosarjaHelsingin työväenopisto ja Tekstiilikulttuuriseura järjestävät yhteistyössä luentosarjan Uuden ajan käsityö. Luentosarjaa on mahdollista seurata etänä Järvenpään Opistossa, Yhteiskoululla torstaisin 29.10.-12.11. kello 16.45-18.15. Luennot ovat ilmaisia. Tarkemmat luentokuvaukset löydät alta, innostu ja osallistu yhdelle, kahdelle tai kolmelle etäluennolle!

 
29.10.2015 klo 16.45-18.15
DIY-käsityöliike/Miia Collanus
Luennossa käsitellään DIY (do-it-yourself) -kulttuuria sen eri muodoissa. Käsitteen taustoja ja ilmenemismuotoja avataan nykykäsityön kontekstissa.
Maker-kulttuuri/Laura Uusitalo
Esitys on epäteoreettinen katsaus maker-kulttuuriin, mitä se on, miten se ilmenee meillä ja maailmalla ja mitä tapahtuu Maker Fairessa / Wärk festissä. Luennoitsijan näkökulman on aihetta seuranneen tapahtumatuottajan. Lisäksi nähdään inspiroivia projekteja liittyen pääasiassa tekstiilielektroniikkaan.

5.11.2016 klo 16.45-18.15
Designia roskasta/Outi Pyy
Kierrätysmuoti on paljon muutakin kuin kahvipusseja, kravattimekkoja ja videonauhaa. Trashionista Outi Pyy näyttää katsauksen modernin kierrätysmuodin- ja käsitöiden eri muotoihin ja kertoo ekodesignin säännöistä.
Älytekstiilit, uudet materiaalit ja tekniikat/Pirjo Kääriäinen
Materiaalit funktionalisoituvat, rakenteiden mittakaava voi vaihdella nanokoosta arkkitehtuuriin ja uusia valmistusmenetelmiä ja tuotesovelluksia kehitetään. Samaan aikaan tekstiili- ja vaatetusalan kestävän kehityksen haasteet ovat mittavat, eikä alaa voi kehittää niitä huomioimatta.
Digitaalinen tekniikka yleistyy nopeasti mahdollistaen uudenlaisen visuaalisen muotokielen ja uusia palveluita. 3D-tulostaminen etenee tekstiilialallakin ja pian saataneen käyttöön uusia materiaaleja muovimaisten aineiden sijaan. Elektroniikka on integroitumassa pehmeisiin materiaaleihin ja sekä ICT-ala että osa perinteisestä tekstiiliteollisuudesta etsii sitä kautta uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Wearable Technology, Fibertronics, eTextiles, älytekstiilit jne. ovat termejä, joiden ympärillä on 3 D -tulostuksen ohella meneillään maailmanlaajuinen hype ja teknologia kehittyy nopeasti.
Vaikka elinympäristömme digitalisoituu kovaa vauhtia, tarvitsemme kaikki tulevaisuudessakin tekstiilien tuomaa lämpöä, viihtyvyyttä ja suojaa.

12.11.2015 klo 16.45-18.15
Paula elää ajassa, mutta perinteitä kunnioittaen /Kaisa Junikka
Paula elää ajassa, mutta perinteitä kunnioittaen -esitys kertoo Pauligin Paulan tarinan siitä, miten Sääksmäen kansallispukuun pukeutunut hyvän kahvin lähettiläs on edustanut suomalaista kahvikulttuuria jo yli sadan vuoden ajan ja myös muutoksesta, jonka perinteinen Paula ja kansallispuku ovat kokeneet digitalisaation mukana. 2010-luvun kahvit juodaan yhä enemmän verkossa ja siitä syystä Paulakin on uudistanut tyyliään ja tapaansa toimia.  Paulan uusi tyyli - Flora- löytyi yhteistyössä kuluttajien kanssa.
2000-luvun kansallispuku/Inga Pihlhjerta
Kansallispuku on juhlapuku, joka pohjautuu kansan eli rahvaan 1750–1850 käyttämiin juhlapukuihin. Kansallispukuja on koottu ja sommiteltu jo yli sata vuotta. Eri aikoina pukuja on koottu hieman erilaisista lähtökohdista ja kansan elämä ja vallitseva muoti ovat jättäneet jälkensä jo oleviin pukuihin. Minkälainen kansallispuku on nyt ja missä se elää? 

NÄHDÄÄN ETÄLUENNOILLA! 

P.S. Luennoilla saa neuloa tai virkata :)

Kommentit

Suositut tekstit