Aikuisten käsityön taiteen perusopetus - antoisa matka käsityötekniikoiden maailmaan


 “Luovuutta, esteettisyyttä ja iloa uuden oppimisesta!”

Vuonna 2019 aloittanut aikuisten käsityön taiteen perusopetuksen ryhmä valmistuu tänä keväänä, ja valmistautuu parhaillaan toukokuussa pidettävään lopputyönäyttelyynsä. Näyttely pidetään Järvenpään Prisman Rantagalleriassa, ja esillä tulee olemaan erilaisia töitä jotka kuvastavat käsityön taiteen perusopetuksessa opittua laajaa skaalaa kudonnasta kirjontaan ja puutöistä neulontaan. Opiskelijoista on hioutunut tiivis ja toisiaan kannustava ryhmä, ja kurssin loppumetreillä ilmassa taitaa olla aavistus haikeuttakin. 


Aikuisten käsityön taiteen perusopetus on neljä vuotta kestävä opintokokonaisuus, jossa tutustutaan laajasti käsityön eri osa-alueisiin ja kehitetään omaa ilmaisua käsityön tekijöinä. Opinnot tarjoavat opiskelijoille kokemuksia käsityöstä, muotoilusta ja teknologiasta. Opintojen aikana tutustutaan erityisesti tekstiilitaiteen maailmaan ja innostetaan tarkastelemaan käsityön, taiteiden ja tieteiden yhteyksiä, tekemään niistä uusia oivalluksia ja rakentamaan ja innovoimaan uutta. Tavoitteena on innostaa opiskelijat elinikäisen harrastuksen löytämiseen käsityöstä, kulttuurista ja muotoilusta. Nyt valmistuva ryhmä teki muun muassa äskettäin pienen opintoreissun Helsinki Art Museumin Pehmo -näyttelyyn, ja tutuista materiaaleista tutuilla tekniikoilla luodut teokset tuntuivat erityisen inspiroivilta!“Kädentaitajalla ei ole koskaan tylsää hetkeä. On hienoa oppia uusia tekniikoita, yhdessä mukavan ryhmän kanssa.”


Opintojen kautta opiskelijat saavat myös hyvät valmiudet hakeutua opiskelemaan taidealoja. Tavoitteena on, että opintojen aikana opiskelijoille syntyy käsitys käsityön tekemisen myönteisistä vaikutuksista hyvinvoinnille, kasvulle ja itsetuntemukselle. Myös ryhmässä tekeminen ja vertaisoppiminen on olennainen osa opintoja.


Opintojen avulla tavoitellaan vahvaa osaamista monipuolisesti käsityön eri osa-alueilla. Opetuksessa korostuu oman ilmaisun kehittäminen ja luova työskentely sekä ongelmanratkaisutaitojen ja uusien käsityötaitojen oppiminen. Mukaan mahtuu esimerkiksi suunnittelutaitoja, kankaan kuvioimista, vaatesuunnittelua ja -ompelua, kudontaa, kovien materiaalien työstämistä sekä erilaisia lankatekniikoita. 


Taiteen perusopetuksen opiskelussa korostuu harrastuksen pitkäjänteisyys ja tavoitteellisuus, jonka kautta syntyy vahva osaaminen. Käsityön taiteen perusopetuksen opinnot ovat kokonaisuus, jossa taidot kehittyvät ryhmän yhteisen, useamman vuoden pituisen taipaleen aikana. Taiteen perusopetus on myös matka itseen, omien voimavarojen ja luovuuden löytämiseen ja vahvistamiseen. Osallistumiseen ei ole ennakkovaatimuksia kokemuksen tai osaamisen suhteen, tärkeintä on innostus käsitöitä kohtaan ja valmius sitoutua neljän vuoden opintoihin. Tervetulleita ovat kaikki käsityön harrastajat ja syventävästä opiskelusta motivoituneet tekijät. Ilmoittautuminen ensi syksynä alkavaan ryhmään alkaa 8.8.2023, klo. 11.


"Mukaan voi lähteä kuka vain - osaaja tai aloittelija - koska koulutuksessa on mahdollista oppia uutta, hioa erilaisia taitojaan ja ennen kaikkea tutustua uusiin ihmisiin. Ryhmä antaa paljon ja pitää kurssilaiset mukana koko neljän vuoden ajan kaikissa elämän käänteissä. Mukaan vain!"


Käsityön taiteen perusopetuksen 2023 valmistuvan ryhmän lopputyönäyttely "Matka" Järvenpään Prisman Rantagalleriassa 3.5 - 29.5. Tervetuloa!
Kommentit

Suositut tekstit