”Kun kudon räsymattoa, on kuin katsoisin elokuvaa elämästäni samalla”


Monille ensin mieleen tuleva kudonnainen on räsymatto, sellaisen päällä on liki jokainen joskus askeltanut. Raidoista on löytynyt muistoja omista ja sukulaisten vaatteista, kuteenpätkät ovat ehkä tuoneet mieleen rakkaat ihmiset tai riemukkaat juhlat. Matonkudonta onkin monelle se ensimmäinen askel kudontaharrastuksen parissa, se on edelleen voimakkaasti elävää kulttuuriperintöä, josta kertoo myös räsymaton kudonnan valinta Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämään elävän kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon. Räsymattojen kudonta on arjen taidetta, luovan materiaalien uudelleenkäytön arvostamista.


Kudonta on toki paljon muutakin kuin mattojen valmistusta ja myös Opiston avoimessa kudonnassa voi kutoa monenlaisia tekstiilejä. Täällä on mahdollista ottaa pehmeä lasku harrastuksen pariin, tulla kutomaan valmiiksi rakennettuun loimeen, innostua lisää ja kokeilla erilaisia materiaaleja ja sidoksia, opetella ehkä loimen rakennuksen työvaiheita, kutoa erikoiskangaspuilla, syventää taitoja…

Kudonta on sekä tarkkaa tekniikkaa että leikkimistä materiaaleilla, väreillä, pinnoilla. Se vaatii suunnittelua ja laskemista, mutta onnistuu myös kokeillen ja improvisoiden. Kudonta on käytännönläheistä, mutta myös ilmaisua ja taidetta. Voit valmistaa yhden illan käsitöitä, kutoen vaikka pellavaisia tiskiliinoja, tai uppoutua viikoiksi ryijynsolmintaan tai hamekankaan raitoihin. Kudonta herättelee aisteja ja aivoja monella tapaa. Se ylläpitää motorisia taitoja. Kuviollista kangasta kutoessasi saattaa vasen jalkasi kulkea polkusilla omaa kuviotaan ja oikea toisenlaista, samalla kädet heittävät sukkulan laidasta toiseen ja lyövät luhan kiinni. Ja kun pääsee rytmiin kiinni, tuntuu kuin kangas kasvaisi itsestään.

Opiston kudontatilasta löytyy useita kangaspuita, joukossa mm. paineilmakäyttöiset kangaspuut, pirtakangaspuut ja pystypuut. Kutoa voit monenlaisia tekstiilejä sisustukseen ja asusteiksi. Puissa on aina kudontavalmiina erilaisia mattoloimia, lisäksi kudottavissa on mm. huiveja, liinoja, vaatetuskankaita ja uusia loimia rakennetaan toiveiden mukaan.

Opiston kudontaan on helppo osallistua, voit varata omaan aikatauluusi sopivan kudonta-ajan ja apua ja uusia ideoita on tarjolla niin vasta-alkajille, kuin pitkään kutoneille. Aina voi tulla ohjausaikoina kurkkaamaan millaisia töitä on tekeillä ja suunnitteilla, kysyä neuvoa ja ohjeita, tulla suunnittelemaan omaa kudontatyötäsi. Kudonta-aikoja voit varata ohjaajalta tulemalla käymään, soittamalla tai sähköpostitse.  


Tervetuloa kutomaan!

 

Lisää tietoa kudottavissa olevista loimista ja toiminnastamme löydät verkosta osoitteesta:

https://peda.net/jarvenpaanopisto/kursseja/avoin-kudonta

 

Vihtakatu 32, c-rakennus (autolla käynti Vehkatien kautta)

Ohjaaja paikalla ti klo 16.30–18.30 ja pe klo 14–18 (puh. 040 315 2271, Hanna-Kaisa) ja ke klo 12.30–16.30 (puh. 040 315 2255, Kaisa)

kudonta@jarvenpaa.fi

 

Kommentit

Suositut tekstit