MUISTELUA JÄRVENPÄÄN OPISTON TILAKYSYMYKSISTÄ 1970-2011

 Kuva Kaarina Väänänen

Tämä kirjoitus perustuu muistoihini tuntiopettajana, suunnittelijaopettajana ja rehtorin sijaisena vuosina 1970-2011.

 

Toimistotilojen historiaa

Järvenpään työväenopiston perustamisen jälkeen valittiin ensimmäiseksi vakituiseksi työntekijäksi rehtori. Aluksi ei opistolla ollut mitään toimistotilaa vaan rehtori työskenteli kotoa käsin tai sitten autostaan. Tulin opistoon tuntiopettajaksi vuonna 1970 ja rehtori haastatteli minua Pajalan koulun pihalla omasta autostaan. Sain tarvittavat asiakirjat häneltä auton takakontista. Vaihdoimme puhelinnumeroita yhteyden pitoa varten. Ensimmäinen toimistotila saatiin myöhemmin Kartanon koululta. Joidenkin vuosien jälkeen rehtori sai toimistoapuakin. Kartanon koululta hallinto muutti 1987 Järvenpää-talolle. Joitakin vuosia myöhemmin toimisto siirtyi  Mannilantie 4:ään Vanhalle kaupungintalolle. Siellä työväenopisto oli monta vuotta, kunnes se muutti Keskuskoululle.

 

Kielten opetuksen toimipisteet

Kielet olivat alusta alkaen työväenopiston opinto-ohjelmassa. Niitä opetettiin monella eri koululla. Ensimmäinen päätoiminen opettaja tulikin kielten opetusalueelle.

Oleellista oli, että yhteistyö sujui koulun rehtorin ja opettajien kanssa. Joskus hiersi käyttäjiä siivous ja luokan järjestys, koska aikuiset saattoivat liikutella tuoleja ja pulpetteja, mutta yleisesti ottaen kaikki sujui hyvin. Lukion käyttäminen opetuksessa oli yleistä, koska kalusto ja tekniikka vastasi parhaiten aikuisopiskelua.

Järvenpää-talon valmistuttua myös kieliä opiskeltiin siellä. Myöhemmin Vanhalle kaupungintalollekin remontoitiin kielten opiskeluun tiloja. Avoimen korkeakoulun opiskelussa tehtiin yhteistyötä Invalidien ammattiopiston kanssa.

 

Taideaineiden opetustilat

Kuvataiteita, keramiikkaa ja posliininmaalausta on opistolla opetettu kauan.

Ensimmäinen taideaineiden opettajan virka saatiin vuonna1985.

Kartanon koululla oli posliininpolttouuni. Järvenpäätalolla maalattiin ja poltettiin posliinitöitä. Keskuskoulullakin oli polttotiloja myöhemmin. Aluksi keramiikan tuntiopettaja poltti kotonaan kaikki työt, kun ei vielä ollut muuta tilaa. Keramiikan opetusta oli Kartanontien ja Myllytien risteyksessä olevassa vanhan puutalon yläkerrassa. Järvenpää-talolle saatiin työskentelytilat talon valmistumisen jälkeen.

Maalauskurssit olivat myös kouluilla. Yhteiskoululla oli opiston kurssit isossa avarassa tilassa. Järvenpää-talolla ovat perinteisesti toimineet monet taidekurssit myös päivisin.

 

Käsityöaineiden opetustilat

Päätoimisen opettajan virka saatiin 1987.

Koulujen tiloissa, joissa oli erillinen käsityöluokka ja koneistus, toimittiin ainakin Kartanonkoululla ja Saunakallionkoululla. Vuonna 1987 Opisto sai oman käsityötilan ensin Järvenpää-talon ensimmäisestä kerroksesta ja sitten myöhemmin kellarista isomman tilan ilman ikkunoita. Kerran, kun menin aamuryhmään opettamaan hämmästyin, kun lattialla oli vettä ja jääpaloja. Koitin poistaa vettä ennen kuin opiskelijat tulivat. Vesi oli tullut savunpoistoluukun kautta sisäpihan puolelta. Myös seinä oli vettynyt. Korjauksen jälkeen jatkettiin edelleen Järvenpää-talolla.

Kankaankudonta on ollut opinto-ohjelmassa hyvin kauan. Se aloitettiin Setlementti Louhelan tiloissa pienimuotoisena. Sitten siirryttiin entisen Unionin kadun huoltoaseman tiloihin ja sitten Kivipuiston palvelukeskukseen. Kaiken kaikkiaan siirtoja tehtiin kuusi kertaa.

 

Teknisentyön opetustilat

Kartanon koululla ja Koivusaaren koululla olivat opiston käyttöön soveltuvat työskentelytilat ja koneet. Joitain ryhmiä toimi myös Järvenpään Ammattikoululla.

Kaikissa toimipisteissä oli ongelmana se, että varastotiloja opiston käyttöön oli liian vähän. Tarvikkeet ja keskeneräiset työt jouduttiin usein viemään kotiin kokoontumisten välillä.

 

Kotitalouden opetustilat olivat Kartanon ja Yhteiskoulun tiloissa. Niissä opetettiin myös terveyteen liittyviä kursseja.

 

 Liikunnan opetustilat

Opistolla tarvittiin salitiloja suurten liikuntakurssien käyttöön. Setlementti Louhelan tiloja vuokrattiin, mutta talven kylminä kuukausina opiskelijat valittelivat salin kylmyyttä. Ryhmiä toimi Yhteiskoululla ja Lukion saleissa. Piirosen liikuntakeskuksessa oli useita ryhmiä. Uimahallissa oli luonnollisesti vesiliikuntaa.

 

Luento-opetus

Luentoja järjestettiin Järvenpää-talon Juhani Aho-salissa ja Kirjaston Tyyni Tuulio-salissa.

 

Tietotekniikan opetus alkoi 1980-luvun lopulla. Ensimmäiset kurssit toteutettiin Kartanon koulun atk-luokassa. Myöhemmin saatiin oma atk-luokka Vanhalle kaupungintalolle. Opistossa hyödynnettiin tietotekniikkaa myös hallinnossa kaupungin ensimmäisenä hallintokuntana. Opistossa koulutettiin myös kaupungin henkilökuntaa.

 

Musiikkitiloja oli Kartanon koululla ja Yhteiskoululla.

Koulujen tilojen käyttö sujui hyvin, koska koulut ja opisto olivat saman lautakunnan alaisuudessa. Sitten myöhemmin Opisto siirrettiin vapaa-ajan lautakuntaan  liikunnan ja musiikkiopiston kanssa.

 

                                                                                       teksti Marjukka Ojanen

 

Kommentit

Suositut tekstit