Oppia ja yhteishenkeä käsityön päiväryhmässä!

Opiston 70-vuotishistoriaprojekti on vienyt minua tapaamaan monia kiinnostavia ihmisiä ja tutustumaan opiston erilaisiin toimintoihin. Vierailin vuoroviikoin kokoontuvassa käsityön päiväryhmässä, josta löytyy monia hyvin pitkäaikaisia opiston oppilaita. 

Moni ryhmäläisistä korjailee, uudistaa ja käyttää uudelleen vanhoja vaatteita ja tekstiilejä. Ryhmässä oli parhaillaan syntymässä esimerkiksi vanhasta silkkihuivista kaulus aiemmin itse ommeltuun takkiin, hame kirpputorilta löydetyistä silkkisolmioista, farkkutakki vanhasta kankaasta ja korjauksia ystäviltä saatuihin puseroihin. Vanhojen vaatteiden korjaaminen, uusiokäyttö ja tuunaaminen on monelle ryhmäläisistä tärkeää, eikä mitään haluttaisi heittää pois.

Harva jättää käsityöryhmää keskiviikkopäivisin väliin, sillä yhteishenki ja ilmapiiri ryhmässä on mukava ja ryhmäläiset kertovat sosiaalisen puolen olevan yksi tärkeimmistä syistä kässäryhmässä käymiseen. Farkkutakkia ompeleva Maija-Liisa kertoi tulleensa ryhmään uutena paikkakuntalaisena, ja löytäneensä kaipaamaansa ajanvietettä ja sosiaalisia suhteita, ja suorastaan koukuttuneensa käsityöryhmään! Ryhmässä voidaan jutella kaikkea maan ja taivaan välillä, mutta ketään ei katsota kieroon vaikka haluaisikin työskennellä välillä omassa rauhassaan.

Tässä syntyvät kaavat farkkutakille
Ryhmäläiset tekevät kukin omia, itse päättämiään projekteja itse hankituista materiaaleista, mutta uusia ideoita, oppia ja opastusta saadaan niin Sanna-opettajalta kuin muilta ryhmäläisiltäkin. Silkkisolmioista hametta ompelevan Pirkon mukaan ryhmässä käyminen auttaa saamaan aikaan käsitöitä paljon paremmin kuin kotona yksin työskennellessä. Opettajalta myös löytyy uusia ideoita, joita ei aiemmin ole itse keksinytkään! Tämän kerran aiheena olivat farkkutyöt, sekä farkkujen paikkaaminen ja korjaaminen. Farkkuhousuja voidaan korjata esimerkiksi värikkäillä, koristeellisilla paikoilla.

Käsityöterveisin harjoittelija Veera!

Järvenpään opisto täyttää 70 vuotta vuonna 2017. Käsitöiden kevätnäyttely järjestetään toukokuussa, ja esillä on myös valokuvia opiston historian varrelta. 

Käsityöoppilaita 1950-luvulta!

Kommentit

Suositut tekstit