Opiskelu käsityön taiteen perusopetuksessa


Järvenpään opistossa alkaa syksyllä uusi käsityön taiteen perusopetuksen ryhmä! Mutta mitä käsityön taiteen perusopetus oikein tarkoittaa?

No se tarkoittaa tietenkin sitä, että joukko käsityöstä innostuneita ihmisiä tapaa viikoittain ja yhdessä opettajan kanssa kulkee matkan käsitöiden ihmeelliseen maailmaan, jossa pääsee tutustumaan uusiin tekniikoihin, oppii varmemmaksi käsityön tekijäksi, voi kehittää omaa ilmaisua ja tehdä itselle merkityksellisiä käsitöitä. Ryhmässä neulotaan, ommellaan, painetaan, värjätään, kirjotaan, kudotaan, veistetään, kaavoitetaan, koukutaan ja kokeillaan mitä erilaisimpia tekniikoita. Opiskeltavia käsityötekniikoita valitaan opiskelijoiden toiveiden mukaan ja jos opettajan taidot ei riitä, niin kutsutaan paikalle joku ulkopuolinen asiantuntija opettamaan tai mennään yhdessä oppimaan opiston ulkopuolelle. Ryhmän kanssa käydään yhdessä näyttelyissä tai muilla retkillä, joista haetaan inspiraatiota tekemiseen.


Kinnasneulatekniikan harjoittelua Sisun voimalla

Kursseja kokonaisuuteen kuuluu 8-12, joista kahdeksan on viikoittain kokoontuvia ja loput mahdollisia viikonloppukursseja, joita on vuodessa yleensä yksi. Kurssien teemat on määritelty opetussuunnitelmassa, mutta niiden sisältö räätälöidään aina tarkemmin ryhmän kanssa sellaiseksi, että se vastaa kaikkien ryhmäläisten tavoitteita ja oppimistarpeita. Näin taataan, että jokainen oppii kurssilla itselleen uusia asioita ja tarvittaessa perusasiat opetetaan ja kerrataan. Kursseilla tehtävänä voi olla opetella uusi tekniikka tai valmistaa tuote haluamallaan tekniikalla. Tuotteen suunnittelua itse harjoitellaan alusta lähtien niin, että töissä näkyisi tekijän oma kädenjälki ja ideat. Tekstiilitaiteeseen tutustutaan näyttelyissä ja itse tehden.


Haarukkavirkattu huivi tpo-kurssilta

Käsityön opintokokonaisuuden läpikäyneet ovat taitavia käsityön tekijöitä, jotka osaavat erilaisia tekniikoita, osaavat soveltaa oppimiaan taitoja uusien tekniikoiden opettelemisessa, osaavat suunnitella vaatteita ja muita tekstiilituotteita, joissa näkyy oma ilmaisu ja luovuus, tuntevat erilaisia materiaaleja ja osaavat käyttää niitä taiten omissa projekteissaan. Kokonaisuuden opiskelleet ovat entistä innostuneempia käsitöistä, ovat uteliaita tutustumaan käsityön uusiin virtauksiin ja käsitöistä on tullut heille yksi elämän kantavia asioita. Tämän kokonaisuuden jälkeen rakastat käsitöitä vielä entistä enemmän!

Taiteen perusopetus -ryhmässä jokaisella opiskelijalla on omat tavoitteet ja kaikilla on erilaiset taustat käsityön tekijöinä. Mukaan voi tulla vaikka olisit pitkälle edennyt taituri tai vasta-aloittelija. Ei haittaa, vaikka olisit mestarineuloja, mutta ompelusta ei olisi kokemusta, sillä kaikentaitoiset tekijät pärjäävät mukana, ryhmässä opetamme toinen toisiamme ja opimme toisilta katsomalla. Uusia näkökulmia tekemiseen saa, vaikka olisikin jo kokeillut paljon erilaisia tekniikoita. Omaa ilmaisua, ideointia ja suunnittelua voi harjoitella loputtomiin ja siihen jokainen saa henkilökohtaista apua.

Taiteen perusopetuksen kokonaisuuteen kuuluu myös näytteyihin osallistumista ja niiden järjestelemistä. Pieniä näyttelyitä järjestetään opiston tiloissa ja tilaisuuksissa ja isompia sitten joka toinen vuosi Prisman galleriassa (vitriinin aulassa) ja Galleria Järnätissä.Luonnonvärjäystä Vanhankylänniemessä syksyllä 2016


Neulontaa ja virkkausta itse värjätyistälangoista

Kaksi vuotta sitten aloitti edellinen taiteen perusopetuksen ryhmä, jossa tällä hetkellä on mukana yhdeksän opiskelijaa. Ensimmäisenä vuonna he opiskelivat kankaan kuviointia värjäämällä, painamalla ja kirjomalla sekä kankaan kudontaa kangaspuilla, toisena vuonna värjättiin lankoja luonnon väreillä, tehtiin lankatekniikoilla neulontaa, virkkausta, koukkuamista, haarukkavirkkausta, kinnasneulatekniikkaa ja muita erikoisia tekniikoita sekä vaateompelua. Kolmantena vuonna edessä on tuotesuunnittelua aiheella valaisin sekä keväällä vaateompelua. Viimeisenä vuonna syvennytään entistä enemmän oman ilmaisun kehittämiseen ja valmistetaan lopputyö valitsemillaan materiaaleilla ja tekniikoilla. Opiskelijat ovat kehittyneet parissa vuodessa hurjasti, yhdessä on ollut mukavaa ja innolla mennään eteenpäin kohti uusia haasteita - tältä ainakin opettajan näkökulmasta näyttää!


Kevätnäyttelystä 2017


Kevätnäyttelystä 2017


Kevätnäyttelystä 2017
Syksyllä alkavaan Käsityön taiteen perusopetuksen uuteen ryhmään voi ilmoittautua nyt! Ilmoittautuminen osoitteessa www.opistopalvelut.fi/jarvenpaa. Kurssinumero 9407.
Lisätietoa voi kysyä taitoaineiden suunnittelijaopettajalta p. 040-315 2767.

Kommentit

Suositut tekstit