Historian siipien havinaa Järvenpään opistossa

Posliininmaalauksen taidonnäytteitä vuodelta 1959.
Posliininmaalaus oli opiston suositumpia harrasteaineita 1950- ja 1960-luvuilla.
Kurssien töitä esiteltiin yleisölle näyttelyissä.
Järvenpään opisto täyttää pyöreitä! 

Järvenpään opisto täytti 70 vuotta 19.1.2017. Juhlavuoden kunniaksi raotetaan hieman opiston arkistojen saloja tulevien kuukausien aikana. Pysy kuulolla ja kurki kuvia ja kertomuksia täältä blogista sekä Facebookista ja Instagramista! Historiaprojektin parissa hääräilee korkeakouluharjoittelija Veera, folkloristiikan, museologian ja kulttuuriperinnön opiskelija Helsingin Yliopistosta.

Työväenopistotoiminnalla on maassamme pitkä historia, ja ensimmäinen työväenopisto perustettiin Tampereelle jo vuonna 1899. Kun Järvenpään opisto avattiin Järvenpään yhteiskoulun tiloihin vuonna 1947, oli Suomessa jo 76 kansalais- tai työnväenopistoa. Siihen aikaan Järvenpään kylä vielä kuului Tuusulan kuntaan, ja opisto olikin muutaman vuoden ajan nimeltään Tuusulan kansalaisopisto, kunnes Järvenpäästä tuli kauppala ja opistosta Järvenpään työväenopisto. Maisteri Matti Kaleva toimi opiston johtajana viisi ensimmäistä lukukautta, jonka jälkeen hänen seuraajakseen valittiin fil. kand. Raimo Raevuori, joka työskenteli opiston hyväksi peräti 35 vuotta aina vuoteen 1984 asti.

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana opiston ohjelmassa oli yli 20 opintoryhmää. Opistossa toimivat yhteiskunnallinen keskustelupiiri, kunnallisopin, yhdistystoiminnan ja luottamusmiesten kurssit, kirjallisuuspiiri, kauppalaskennon ja kirjanpidon kurssit, tekstaus, kotitalous, maatalous, naisten käsityöt, tanhut sekä musiikki ja laulu. Kielen opetusta annettiin suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi. Opistossa järjestettiin kaikille vapaita yleisöluentoja, joiden aiheina oli muun muassa kotitalous, yleinen maailmankuva, luonnonilmiöt, tiede, uskonto, liikuntakasvatus sekä Amerikan ammattiyhdistykset. Luennoitsijoina oli paikallisten lisäksi Helsingistä ja muualta tulleita asiantuntijoita.

Blogissa julkaistaan kuvia, kertomuksia ja tietoa 70-vuotisen opiston historiasta. Pysykää kuulolla!

Kotitalouspiiriläisiä vuonna 1953.



Kommentit

Suositut tekstit