ANNA PUHAKAN KOKEMUKSIA IHMISOIKEUSTARKKAILIJANA LÄNSIRANNALLA


Eiks sua yhtään pelottanut siellä?

Ylläoleva on varmaan yleisin kysymys, mikä minulle esitetään, kun kerron olleeni kolme kuukautta vapaaehtoisena EAPPI-ihmisoikeustarkkailijana Palestiinassa. (Vastaus: ei juurikaan.) Toiseksi yleisin taas on: mitä sinä siellä tarkalleen ottaen teit?
 
Tämäkin kysymys on hyvä. EAPPI-ohjelmalla nimittäin on tällä hetkellä seitsemän sijoituspaikkaa eri puolilla Länsirantaa, ja tarkkailijoiden käytännön tehtävät vaihtelevat jonkin verran asemapaikasta riippuen.

Itse toimin osana kansainvälistä, viisihenkistä Jordaninlaakson-tiimiä. Meillä alueen ihmisoikeustilanteen tarkkailu tarkoitti käytännössä usein sitä, että vierailimme jossain seudun neljästäkymmenestä kylästä ja keskustelimme ihmisten kanssa. Mitä kuuluu? Mitä uutta? Millainen turvallisuustilanne, millainen vesitilanne, millainen lasten koulunkäyntitilanne?

Työhön kuului olennaisena osana myös kuulemamme ja näkemämme raportointi eteenpäin yhtäältä EAPPI-organisaation sisällä ja toisaalta yhteistyö-kumppaniorganisaatioille, kuten Yhdistyneille kansakunnille.

”Parempi elää leivänkannikalla kuin miehityksen alla”, tiivisti Ein ad Duyukin kylässä asuva Abu Ismael vallitsevan tilanteen. 

Ihmisoikeustilanteesta raportoimme erityisellä kiireaikataululla silloin, kun jossakin Jordaninlaakson kylässä oli tapahtunut asumusten ja/tai muiden rakennelmien, kuten karjasuojien ja WC:eiden, tuhoamisia. Näinä päivinä, kun puhelimme aamulla piippasivat ilmoittaen tuhoamisen tapahtuneen, oli meidän jätettävä kaikki suunnitellut työt sikseen ja lähdettävä kiireen vilkkaa tapahtumapaikalle. Perille päästyämme dokumentoimme tapauksen kyläläisiä haastatellen sekä valokuvia ottaen. (Israelin armeija suorittaa tuhoamiset vedoten siihen, että palestiinalaisilla ei ole rakentamiseen lupaa. Näiden lupien saaminen on heille kuitenkin käytännössä lähes mahdotonta.)

Varsin tärkeä osa EAPPI-ohjelmaa on vaikuttamistyö: Suomeen palattuaan tarkkailijat kertovat kokemuksistaan toimien näin ihmisoikeuksien toteutumisen ja oikeudenmukaisen rauhan puolesta. Tästä syystä minullakin on ilo luennoida Järvenpää-talolla, Juhani Aho –salissa keskiviikkona 2.11. klo 18.00. Lämpimästi tervetuloa mukaan kuuntelemaan, kysymään, kommentoimaan ja keskustelemaan!

P.S. Luennon Facebook-tapahtuma löytyy nyt osoitteesta http://bit.ly/2dWqt0g. Tsekkaa ihmeessä, vaikka et paikalle pääsisikään – h-hetken lähestyessä sinne nimittäin avataan Ihmisoikeustarkkailijan Salaiset Kansiot: kuvia palestiinalaisten arjesta, joita ei varsinaisessa tilaisuudessa nähdä!
Voit myös mieluusti jakaa tätä blogikirjoitusta eteenpäin. Luennolla tavataan!

                             Terveisin Anna Puhakka


Kommentit

Suositut tekstit