Blinit – ihana kausiherkku


Pakastin ja elintarvikkeiden tuonti ovat vapauttaneet meidät kausiruoista, mutta yllättäen kaipaammekin niitä takaisin rytmittämään elämäämme. Blinit ovat ihana kausiherkku. Järvenpään Opiston kurssilla tehtiin blinejä ja maisteltiin niille sopivia juomia. Jos et päässyt suositulle kurssillemme tänä vuonna, ensi vuonna uusi yritys. Sitä ennen voit lukea blogistamme hyvät bliniohjeet.IHANIA BLINEJÄ TALVILOMAN HERKKUHETKIIN

Blinit ovat yleensä tattarijauhoista valmistettuja lättyjä, joiden hapan maku tulee taikinan käyttämisestä. Suomessa blinikausi kestää maaliskuun loppuun asti. Venäjällä blinejä nautitaan erityisesti laskiaisena ennen paaston alkua. Alun perin blinit olivat ohuita, meidän ohukaisiamme muistuttavia herkkupaloja. Länsimaalaiset blinit ovat paksuja ja muhkeita. 

Monet ihmiset vierastavat turhaan blinejä, jos he eivät pidä mädistä. Blinien kanssa voi tarjota myös muita herkkuja.

Järvenpään Opiston kurssi Blinit ja kuplivat keräsi helmikuun alun lauantai-iltapäivään taas täyden ryhmän. Reetta Wirmanin johdolla tehtiin blinejä erilaisista taikinoista ja ne tarjottiin erilaisten täytteiden kera. Lisäksi kurssilla maisteltiin kolmea erilaista kuohuviiniä, joita kurssilaiset saivat myös maistella valmiiden blinien kera. 

Blinien seuralaisina tarjottiin mätiä, sipulia ja smetanaa, lohimoussea, sillikaviaaria ja sienisalaattia. Parhaimmillaan blinit ovat suoraan pannulta.

Tulevalla viikolla monilla on talvilomaa ja aikaa ruoanvalmistuskokeiluihin. Blineihin tutustumisen voi vaikka aloittaa tästä:

VENÄLÄISET VEHNÄBLINIT
 
Ainekset:
7,5 dl maitoa
noin 450 g vehnäjauhoja
2 isoa munaa
40 g voita
1 rkl sokeria
25 g hiivaa
voita ja öljyä paistamiseen

Liuota hiiva 7,5 dl lämpöistä maitoa. Lisää suola, sokeri ja vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Jätä lämpöiseen paikkaan kohoamaan noin 15, tunniksi. Sekoita taikinaa välillä 2-3 kertaa.
Erota kananmunanvalkuaiset keltuaisista. Kuumenna loppu maito ja sekoita siihen keltuaiset.
Sulata voi ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää taikina kuuman maidon, keltuaisten ja voisulan sekaan. Anna taikinan kohota 15-20 minuuttia.
Lisää taikinaan valkuaisvaahto varovaisesti sekoittaen.
Kohota vielä kymmenisen minuuttia ja paista kauniin ruskeaksi. Älä enää sekoita taikinaa.
Kun pinta kuplii ja kuplat aukeavat reikäisiksi, on aika kääntää blini.Valitse mieleisesi lisukkeet ja herkuttele!

Kommentit

Suositut tekstit