Hanna Bergholm leffakerhon vieraana

Hanna Bergholm ja Timo Malmi

 Järvenpään opiston elokuvakerhossa on taas syksyllä 2023 odotettavissa tekijävierailuja. Kevään 2023 viimeinen tekijävieras oli lähes suoraan Jussi-gaalasta saapunut Hanna Bergholm, jonka ohjaama kauhuelokuva Pahanhautoja oli juuri palkittu kahdella Jussilla ja Nordisk Film -säätiön 20.000 euron elokuvapalkinnolla. Elokuva perustuu Ilja Rautsin käsikirjoitukseen. Kuvaukset on tehty Latviassa, jossa on käsityötaitoa, hyvät ryhmät ja kuvauspaikat, Riika ja Jurmala. Budjetti 3,9 miljoonaa euroa on suurin naisohjaajan Suomessa tekemälle elokuvalle. Elokuva on esitetty monessa maassa ja myös myyty. Yleismaailmallisesta leffasta esimerkiksi ”jenkit varsinkin sanoo, että tämä voisi olla meidän maasta”.

Elokuva kertoo 12-vuotiaasta balettia harrastavasta Tinjasta, jota esittää Siiri Solalinna. Siiri löytyi rooliin 1200 koekuvatun tytön joukosta. Aluksi Iljan käsikirjoituksessa oli poika, mutta Hanna halusi tytön, näin yksi teema on äiti-tytär-suhde. Tanssiiko Tinja balettia, koska haluaa miellyttää äitiä, entistä balettitanssijatarta? Ikkunaan törmänneeltä linnulta äiti vääntää niskat nurin, mutta Tinja löytää kuitenkin munan, josta hän alkaa huolehtia, hautoa. Munasta kuoriutuu hirviö. Kaksoisroolia tekevän Siirin kanssa tehtiin pitkiä harjoituksia, jotka Siirin oli tarkoitus kokea leikiksi. Kuvauksissa oli paikalla myös lastenhoitaja. Siirin kiitettyyn näyttelijäsuoritukseen vaikutti varmasti myös, että munasta paljastuva hirviö toteutettiin animatronic-nukkerobotilla eikä tietokonetehosteena. Toteutuksesta vastasivat mm. Star Wars -elokuvassa työskennellyt Gustav Hoegen ja mm. Game of Thronen Conor O’Sullivan. Tinjan ja äidin lisäksi perheeseen kuuluvat isä ja pikkuveli, joiden kohtauksia vähennettiin editointivaiheessa. Elokuvan lopussa haluttiin näyttää kaksi tyttöä. Haluttiin näyttää, että tunteet ovat totta. ”Katsoja voi itse psykologisoida.”

Kysymykseen sen hetkisestä työstä Hanna Bergholm kertoi työn alla olevan kauhuelokuviin erikoistuneen Ilja Rautsin käsikirjoitus Yön lapsi. Hanke on menossa rahoitusvaiheeseen.

Kerhon vetäjän Timo Malmin kysymykseen aution saaren elokuvasta Hanna, joka ei alun perin ollut kauhuelokuvafani, mutta on nyt niiden tekijä, valitsee elokuvan 1940-luvun lopulta: Kummitus ja rouva Muir.


Teksti Merja Lehtonen

Kommentit

Suositut tekstit