Joona Tena, entinen leffakerholainen tekijävieraana

                                                   

Järvenpään Opiston leffakerhon suola on tekijävieraat, joita vuosikymmenten aikana on ollut lukuisia, kaikki ”tärkeimmät”. Heistä osalla on jonkinlainen järvenpääläistausta ja heistä moni on peräti ollut aikoinaan leffakerhossa. Vuonna 2022 yksi tällainen vieras oli ohjaaja, käsikirjoittaja, graafinen suunnittelija Joona Tena, joka muistaakseen vv. 1982 - 1987 oli kerhomme jäsen. Hän muistaa ilmoittautumisjonotuksen mukavana, sosiaalisesti merkittävänä juttuna. Hänen vanhempansa asuvat täällä edelleen. Hänellä on arkkitehtikoulutus ja tehnytkin niitä hommia.

Illan leffana oli hänen ohjaamansa komedia Peruna, joka kertoo 1600-luvun Suomesta startup-yrittäjineen. Ympäristö on historiallinen, mutta kasvuyritysmaailma yrityksineen, erehdyksineen ja kielineen on nykyaikaa. Näyttelijöiden kanssa käytiin läpi, kuinka paljon pitää juttuja avata eli tasapainoilla luottaako liikaa yleisöön vai liian vähän. Vanhan ja uuden yhdistelmä naurattaa, mutta tarinassa näkyy myös yrittämisen vaikeudet. Pienyrittäjät ja konkurssin tehneet ovatkin ottaneet yhteyttä ja kertoneet, että ”tää on just mulle tuttua”. Kuten myös Joonalle pienen elokuvatuotantoyhtiön pääomistajana.

Pekko Pesosen käsikirjoittaman elokuvan ensi-ilta lykkääntyi ja lykkääntyi koronan takia. Joona oli jo varhaisessa vaiheessa mukana projektissa, jota oli hieno ja kiva tehdä. Leffa on kuvattu Liettuassa ja yhteistyö liettualaisten kanssa oli palkitsevaa. Siellä käsillä tekemisen taito on vielä tallessa, joten lavasteet ja rekvisiitta olivat loistavia. Leffa on kuvattu v 2019 kuusi viikkoa ja ensi-ilta oli elokuussa 2021.

Joona Tenan ohjaamia elokuvia ovat mm. FC Venus, Syvälle salattu ja Supermarsu, tv-sarjoja mm. Syke ja Roba. Supermarsu 2 ilmestyi syksyllä 2022, 3. oli kirjoitusvaiheessa keväällä 2022, samoin työn alla oli kaksi pitkää leffaa ja kaksi tv-sarjaa.

Kerhon vetäjän Timo Malmin perinteiseen kysymykseen autiosaaren leffasta Joonan vastaus oli Polkupyörävaras.Teksti Merja Lehtonen

Kommentit

Suositut tekstit