Leffakerhon tekijävieraana Jani Pösö

 

TEKIJÄVIERAANA JANI PÖSÖ

                                                   


Leffakerhon kevään 2022 ensimmäinen tekijävieras oli tuottaja, käsikirjoittaja Jani Pösö. Hän on illan vaikuttavan elokuvan Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia tuottaja. Elokuvan on ohjannut Teemu Nikki, jonka kanssa Pösö on tehnyt kauan yhteistyötä. Tutustuminen tapahtui jo inttiaikana ja yhteisen tuotantoyhtiön It’s Alive Films Oy:n myötä on valmistunut elokuvien ja tv-sarjojen lisäksi lyhytelokuvia, joita tehdään vähintään yksi vuodessa.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia on menestynyt festivaaleilla. Venetsia elokuvajuhlilla v. 2021 se sai yleisöpalkinnon, mikä on sopivaa, koska leffan teema on ymmärrettävä kulttuurista riippumatta. Elokuvaa esitetään maailmalla festivaalien lisäksi teattereissa. Jussi-ehdokkuudet ovat mm. paras elokuva, paras miespääosa ja paras äänisuunnittelu -sarjoissa.

Elokuva on kertomus MS-tautia sairastavasta Jaakosta, jonka näön tauti on vienyt liikuntakyvyn lisäksi. Aluksi kuvataan Jaakon arkea, mutta sitten hän päättää lähteä tapaamaan tyttöystäväänsä. Matkan Tampereelta Hämeenlinnaan hän tekee junalla ilman saattajaa. Komedia muuttuu jännityselokuvaksi. Päähenkilöön on helppo samaistua ja katsoja miettiikin, mitä minä tässä tilanteessa tekisin.

Pääosaa loistavasti näyttelevä Petri Poikolainen sairastaa itse MS-tautia ja on myös sokeutunut. Idea fiktioelokuvasta onkin häneltä. Elokuva on tehty lyhyellä aikataululla ja ilman tukia, koska tuotantoon oli ryhdyttävä nopeasti Petrin kunnon huonontuessa. Nyt leffaa katsottaessa Petri ei enää olisi jaksanut tehdä pääosaa.  Hänen ensimmäinen elokuvapääosansa jää myös viimeiseksi. Leffa on kuvattu Nokialla Petrin kotona ja lähistöllä, jotta siirtymisiä oli mahdollisimman vähän. Kuvauksissa käytettiin kameranlinssin edessä kelmua, johon oli keskelle tehty reikä, näin saatiin katsojalle vähän käsitystä näkörajoitteesta. Lisäksi elokuvaan on tehty sokeille omaa äänimaailmaa.

Yhteistyö Jani Pösön ja Teemu Nikin kanssa jatkuu. Lyhäreiden lisäksi tekeillä on Juice Leskisen lastenkirjasarjaan perustuva Räkä ja Roiskis, jonka ensi-ilta on v. 2023.

Kysyttäessä Jani Pösöltä autiosaaren elokuvaa hän mietti, että se voisi olla joku, jota hän ei ole ennen nähnyt, mutta ei, sehän olisi tietenkin Titanic!


                                                                            teksti Merja Lehtonen
Kommentit

Suositut tekstit