H-P vieraana leffakerhossa


Hannu-Pekka Björkman ja Timo Malmi



 Leffakerhon syyskauden 2019 kruunasi Ihmisen osa -leffa tekijävieraana pääosan esittäjä Hannu-Pekka Björkman. Ihmisen osa perustuu Kari Hotakaisen romaaniin, josta elokuvan päähenkilöksi on nostettu konkurssin tehnyt keski-ikäinen mies Pekka. Hän haluaa pitää yllä julkisivua menestyvänä it-yrittäjänä, mutta katsojat saavat nähdä arjen asumisen purkutalossa ja huijaukset hautajaisissa ja ravintoloissa saadakseen aterioita, myös huijaten omia vanhempiaan ja sisaruksiaan.
Järvenpääläisille elokuvassa on tuttuja maisemia, sillä Pekka pitää majaa katoavaa maailmaa edustavassa Perhelän purettavassa tavaratalossa. Nämä kuvaukset tehtiin purkutyömaan aikataulussa ja olosuhteissa.  Pekan rooli oli fyysinen kylmyydessä ja märkyydessä, H-P joutuikin sairaalahoitoon. Rooliin kuului muutenkin mukavuusrajan ylityksiä mm. kukkotanssia alastomana (kuvauksissa paikalla lisäksi vain kuvaaja ja ohjaaja). Esim. kuvauksia oli Helsingissäkin niin, etteivät ohikulkijat tienneet kameroista, vaan hän sai ropoja katulaulannasta ja koki ohikulkijoiden katseista ”nyt on tuokin näyttelijä noin alas vajonnut”. Myös Slushissa Pekka yritti jallittaa omalla innovaatiollaan ja käyntikorteillaan.

Pekan rooli on käsikirjoitettu (Hotakainen ja ohjaaja Juha Lehtola) H-P:lle. Tämän tapainen rooli on nuorallatanssia ja mikä on koomisen ja traagisen osuus, on katsojan päätettävä. Rooli lähtee muotoutumaan ensimmäisestä kuvauspäivästä tilanteen ehdoilla, ei voi etukäteen päättää. Juha Lehtola on tarkka ohjaaja, eikä näyttelijä pärjää yksin, sanoo H-P.

H-P on tottunut puhuja (näyttelijätyön professori) ja elokuvan jälkeisessä keskustelussa kuultiin anekdootteja elokuvien tekemisestä, ajatuksia näyttelijän työstä ja moraalista, filosofista pohdintaa. Yleisöltä tuli runsaasti kysymyksiä ja jälkipuheitten perusteella H-P:n vierailu oli erittäin antoisa ja mieleenpainuva. 

H-P:n näyttelijäesikuvia ovat olleet Allan Edvald, Erland Josephson, Anthony Hopkins, Pentti Siimes… ”Straroilta oppii aina.” Vastauksena leffakerhon vetäjän Timo Malmin klassiseen kysymykseen autiosaaren elokuvasta/näytelmästä hän piti tärkeimpänä elokuvana Tarkovskin Peiliä. Teatterin puolella ”Dostojevski on maailman paras dramaatikko.”

                                                                   teksti   Merja Lehtonen


Kommentit

Suositut tekstit