Blinit – ihana kausiherkku
Pakastin ja elintarvikkeiden tuonti ovat vapauttaneet meidät kausiruoista, mutta yllättäen kaipaammekin niitä takaisin rytmittämään elämäämme. Blinit ovat ihana kausiherkku. Järvenpään Opiston kurssilla tehtiin blinejä ja maisteltiin niille sopivia juomia. Jos et päässyt suositulle kurssillemme tänä vuonna, ensi vuonna uusi yritys. Sitä ennen voit lukea blogistamme hyvät bliniohjeet.
IHANIA BLINEJÄ TALVILOMAN HERKKUHETKIIN
Blinit ovat yleensä tattarijauhoista valmistettuja lättyjä,
joiden hapan maku tulee taikinan käyttämisestä. Suomessa blinikausi kestää
maaliskuun loppuun asti. Venäjällä blinejä nautitaan erityisesti laskiaisena
ennen paaston alkua. Alun perin blinit olivat ohuita, meidän ohukaisiamme
muistuttavia herkkupaloja. Länsimaalaiset blinit ovat paksuja ja muhkeita.
Monet
ihmiset vierastavat turhaan blinejä, jos he eivät pidä mädistä. Blinien kanssa
voi tarjota myös muita herkkuja.
Järvenpään Opiston kurssi Blinit ja kuplivat keräsi
helmikuun alun lauantai-iltapäivään taas täyden ryhmän. Reetta Wirmanin
johdolla tehtiin blinejä erilaisista taikinoista ja ne tarjottiin erilaisten
täytteiden kera. Lisäksi kurssilla maisteltiin kolmea erilaista kuohuviiniä,
joita kurssilaiset saivat myös maistella valmiiden blinien kera.
Blinien
seuralaisina tarjottiin mätiä, sipulia ja smetanaa, lohimoussea, sillikaviaaria
ja sienisalaattia. Parhaimmillaan blinit ovat suoraan pannulta.
Tulevalla viikolla monilla on talvilomaa ja aikaa
ruoanvalmistuskokeiluihin. Blineihin tutustumisen voi vaikka aloittaa tästä:
VENÄLÄISET VEHNÄBLINIT
Ainekset:
7,5 dl maitoa
noin 450 g vehnäjauhoja
2 isoa munaa
40 g voita
1 rkl sokeria
25 g hiivaa
voita ja öljyä paistamiseen
Liuota hiiva 7,5 dl lämpöistä maitoa. Lisää suola, sokeri ja
vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Jätä lämpöiseen paikkaan kohoamaan noin 15,
tunniksi. Sekoita taikinaa välillä 2-3 kertaa.
Erota kananmunanvalkuaiset keltuaisista. Kuumenna loppu
maito ja sekoita siihen keltuaiset.
Sulata voi ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää
taikina kuuman maidon, keltuaisten ja voisulan sekaan. Anna taikinan kohota
15-20 minuuttia.
Lisää taikinaan valkuaisvaahto varovaisesti sekoittaen.
Kohota vielä kymmenisen minuuttia ja paista kauniin
ruskeaksi. Älä enää sekoita taikinaa.
Kun pinta kuplii ja kuplat aukeavat reikäisiksi, on aika
kääntää blini.
Valitse mieleisesi lisukkeet ja herkuttele!
Kommentit
Lähetä kommentti