Mikä ihmeen kokedama?
Kokedamat. Nimi ei sanonut vielä pari päivää sitten minulle mitään. Nyt kuitenkin tiedän mitä ne ovat ja miten niitä tehdään. Voin myös sanoa pitäväni niistä.
Pääsin osallistumaan Järvenpään Opiston Kokedamat-kurssille 22.9. Kurssi sisälsi pienen tarvikemaksun, joka maksettiin ennen kurssinalkua. Kurssin päätavoite oli valmistaa kokedama eli japanilaisesta kulttuurista lähtöisin oleva sammalpallo. Se on siis kuin roikkuva pienoispuutarha ja tullut myös Suomessa enemmän ja enemmän yhdeksi vihersisustuselementiksi.
Kurssi järjestettiin Järvenpään Kukkatalolla ja oli kokemuksena ihana. Taustalla soi rauhallinen musiikki ja tarjolla oli teetä sekä kahvia. Kurssin vetäjä Maiju näytti selkeästi työvaiheet ja auttoi mielellään, jos kysymyksiä ilmeni. Ensin Maiju näytti kaikille yhteisesti vaihe vaiheelta, kuinka kokedama multa-sammalpallo sidotaan juuttinarulla. Näytti helpolta!
Oma työskentelyni alkoi kasvin valinnasta. Siinä sai tarvittaessa apua, jos halusi että kasvi viihtyy tietynlaisessa huoneilmassa. Sitten kasvi istutettiin savi-multamassaan ja päällystettiin sammaleella. Jotta sammal saatiin pysymään paikallaan ja sammalpallo kunnolla koossa, se sidottiin narulla.
Työskentely oli mukavaa ja haasteellista. Jos pyrkii täydellisyyteen kuten minä, niin kokedamaa sai toden teolla muotoilla. Sammalen kiinnytys oli varmaan hermostuttavinta, mutta jokainen onnistui siinä hyvin. Jokaisen kurssilaisen sammalpallosta tuli omanlaisensa, jossa tekijän oma kädenjälki tuli hyvin esille. Itse valitsin kasviksi rönsyliljan, jonka ripustin amppelinomaisesti kotonani kattoon, jotta perheen kissat eivät pääse sitä syömään. Kokedama on siis oivallinen kissaperheen viherkoriste!
Kurssi sai minut innostumaan kasveista enemmän. Voisin ehdottomasti osallistua vastaavanlaiselle kurssille uudestaan!
teksti Linnea Malinen
Kommentit
Lähetä kommentti