Leffakerhon Tähtivieraana Laura Birn

Leffakerho teki onnistuneen retken Sodankylän elokuvajuhlille 12-16.6.2019. Festareilla paikalla oli myös tekijävieraana Laura Birn Tyhjiö-elokuvan merkeissä. On siis paikallaan muistella kerhon kevään tähtivierasta.

Laura Birn kävi kevään Tyhjiö-esityksen jälkeen vieraanamme suoraan keskeltä muuttoa, minkä johdosta hän pyyteli anteeksi remonttiasuaan.

Kerholaiset olivat juuri nähneet Aleksi Salmenperän ohjaaman Tyhjiön, jossa Laura esittää nuorta naisnäyttelijää kansainvälisen uran kynnyksellä ja miten yhdistää siihen äitiys. Hänellä itsellään on ollut hyviä kokemuksia. Hänen lapsensa oli 5 kk vanha, kun Laura teki ensimmäiset kuvaukset synnytyksen jälkeen. Lapsi on kulkenut mukana ja tuotannoissa on pidetty heistä hyvää huolta.

Sisäisestä pakosta tehty indieleffa on sekoitus tekijöiden henkilökohtaisia kokemuksia ja fiktiota. Elokuvaa tehtiin neljä vuotta, käsikirjoitus eli tuotannon aikana, joten näyttelijän näkökulmasta ei tiennyt, mihin ollaan menossa eli yllätyksiä tuli kuten normaalissakin elämässä.

Tuotanto oli ilman elokuvasäätiön tukea, vain Los Angelesin kuvauksiin tuli YLEltä rahaa. Havannan kuvat esimerkiksi ovat Tommi Korpelan ja Hissu Hietalahden omalta kalastusreissulta.

Lauralle esitettyjä kysymyksiä:

Onko himoa päästä johtajaksi, ohjaajan paikalle?

”En haaveile ohjaajan roolista. Ohjaajan ammatti on yksi stressaavimmista ammateista. Tein käsikirjoituksen Kaksi ruumista rannalla –lyhytelokuvaan ja käsikirjoittaminen oli tosi avaava kokemus. Ohjaaja Anna Paavilainen kannusti, että tottakai osaat!” Lyhäri palkittiin juuri Tampereen festivaaleilla.

Mitä uutta ja mitä valmiina?

”The Innocence on Netflicissä. Ensi syksynä on tulossa virolaisen ohjaajan Veiko Õunpuun Viimeiset, jossa myös Tommi on mukana. Antti Jokisen kanssa on meneillään elokuva Helene Schjerfbeckistä, mitä varten olen harjoitellut myös maalaamista.”

Liittyen Tyhjiöön voisitko tehdä elokuvaa ilman ohjaajaa?

”Uskon superpaljon ohjaajaan. Hän luo turvallisen olon.”

Mielinäyttelijä?

”Härreguud! Ensimmäiseksi magneettinen Tilda Swinton, nero Meryl Streep.”

Timo Malmin perinteiseen kysymykseen aution saaren elokuvasta Laura valitsisi mukaansa Emir Kusturican Mustalaisten aika –elokuvan, joka tekin häneen nuorena vaikutuksen ja jonka hän haluaisi nähdä uudelleen.
                                                                              
teksti Merja Lehtonen



Kommentit

Suositut tekstit