JUSSILLA PALKITTU VIRPI SUUTARI LEFFAKERHON VIERAANA


Järvenpään Opiston leffakerhossa on tänä talvena juhlittu kerhon 50-vuotisjuhlakautta. Mainion leffaohjelmiston lisäksi kerhossa on saatu nauttia myös tekijävieraista, jotka edustavat taas suomalaisen elokuvan parhaimmistoa. Syyskaudella ensimmäisenä vieraana ollut Virpi Suutari palkittiin hiljattain Jussi-gaalassa parhaan dokumenttielokuvan sarjassa elokuvastaan Yrittäjä. Viime viikonloppuna taas vieraana oli Laura Birn, joka tähdittää neljä Jussi-palkintoa (mm. paras elokuva, paras ohjaus) kahminutta elokuvaa Tyhjiö. Tästä vierailusta on myös tulossa blogiin juttua.


Palataan kuitenkin syksyn tunnelmiin ja Virpi Suutarin vierailuun. Leffakerhossa Suutari avasi yleisölle dokumenttielokuvan tekemisen erityispiirteitä.
Yrittäjä-dokumentti kuvaa kahden erilaisen yrityksen ja yrittäjän arkea. Dokkarissa seurataan järvenpääläisittäin kiinnostavan nyhtökauran keksijöiden yrityksen urbaanielämää yrityksen pyrkiessä kansainvälisille markkinoille ja toisaalta honkajokelaisen monialaperheyrityksen arkea. Suutaria, entistä toimittajaa, alkoi kiinnostaa ihmiset yrittäjyyden takana ja hän alkoi tutkia aihetta, koska yrittäjyyspuhe on lisääntynyt ja yhä useammasta tulee yrittäjä. Elokuvaprojekti kesti pari vuotta ja yli 200 yrittäjältä tuli yhteydenotto ohjaajan sanoin ”tosi kiinnostavin stoorein”. Kaksi valittua yritystä löytyivät lopulta sattumalta.

Dokumentissa yrittäjiä seurattiin läpi monenlaisten tapahtumien ja leffakerhossa ihmeteltiinkin, miten ohjaajalla ja kuvausryhmällä oli mahdollisuus päästä suorastaan käsittämättömän lähelle kuvattavia. Suutari totesi yksinkertaisesti: ”Viettämällä aikaa heidän kanssaan. Ihmiset olivat prosessissa mukana ja alkoivat tavallaan myös käsikirjoittaa itse omaa tarinaansa. Kameran läsnäolo unohtui nopeasti. Ohjaajallakin ennakkoon suunniteltu häviää, kun ihmisen oikeasti tapaa. Elämä ja ihmiset koskettavat myös elokuvan tekijää.”
Yleisö oli kiinnostunut myös dokumentintekijöiden moraalista. Kysyttiin, kuinka paljon tekijä voi käskyttää tai manipuloida kohdehenkilöitä. Suutarin kertoi, että hänen tavoitteenaan on totuuden ja havainnon kaivaminen esiin intuitiivisesti toimien.

Seuraavaksi Suutarilla on työn alla oman tuotantoyhtiönsä puitteissa tehty dokumentti Alvar ja Aino Aallosta, jotka nostetaan tarinassa tasavertaisesti esiin. Kansainvälisen hankkeen kuvaukset ovat meneillään ja ääneen pääsevät tutkijat ja arkkitehdit eri puolilta maailmaa. Dokumentin on määrä valmistua vuonna 2020.

Leffakerhon vetäjän Timo Malmin perinteiseen lopetuskysymykseen autiosaaren elokuvasta Suutari vastasi ”Vittorio de Sican Polkupyörävaras”.




Kommentit

Suositut tekstit