Ikinaiset liikkuvat ilolla

Rehtori Merja ja vuoden tuntiopettaja Katja
Vuoden tuntiopettaja, fysioterapeutti Katja Tynjälä on vetänyt 30 vuoden ajan Ikinaiset-liikuntaryhmää Järvenpäässä. Haastattelin pitkän uran tehnyttä opettajaa!

Liikuntakurssit ovat olleet Järvenpään opiston alkuvuosikymmenten aikana melko vähälukuisia, ja opiston 25-vuotishistoriikkikin käsittelee aihetta vain parin lauseen verran. Naisvoimistelua harrastettiin Kellokoskella 1952-1953 sekä 1965-1966, ja vuodesta 1971 alkaen. Miehille liikuntapiiriä pidettiin 1971-1972. 50-vuotishistoriikissa kerrotaan, että liikuntaryhmiä oli 1980-luvun lopulla huomattavasti vähemmän kuin 1990-luvulle tultaessa. Kasarilla suosittuja olivat muun muassa aerobic ja kuntoliikunta, ysärillä suositummaksi nousivat jooga, callanetics, kävelykoulu sekä erilaiset erikoisryhmien jumpat kuten synnyttäneiden ja raskaana olevien jumppa.

Haastattelemani fysioterapeutti Katja Tynjälä on opettanut liikuntatunteja Järvenpään opistossa 1980-luvulta alkaen, pääasiallisesti Ikinaiset-liikuntakerhoa, jonka lisäksi hän on tullut vetäneeksi myös esimerkiksi vesijumppaa sekä aikuisten kehitysvammaisten jumppaa. Hänet valittiin vuoden tuntiopettajaksi viime vuonna, ja vuosi 2017 merkitsee hänelle paitsi Järvenpään opiston 70-vuotisjuhlia, myös oman työuran 30-vuotisjuhlaa!

Ikinaiset on yli 50-vuotiaiden naisten liikuntaryhmä, jossa liikutaan monipuolisesti musiikin johdolla. Ryhmä oli aiemmin nimeltään ikääntyvien naisten aamujumppa, mutta osanottajien toiveesta se muutettiin ensin Ikänaiseksi, kunnes nimeksi vakiintui Ikinaiset. Tunteihin sisältyy voima-, liikkuvuus- ja tasapainoharjoituksia, helppoja askelluksia, pariliikkeitä, venyttelyä ja rentoutusta. Tunneilla käytetään keppejä, kuminauhoja, palloja ja huiveja. Osanottajat liittyvät Ikänaisiin yleensä tavoitteenaan saada hieman kuntoa kohennettua, kivaa liikuntaa sekä mukavaa seuraa.

Tynjälän mukaan mukavinta liikuntakurssien opettamisessa ovat iloiset, tyytyväiset, hikiset ja punaposkiset osallistujat, jotka lähtevät tunnilta energiaa puhkuen ja antavat suoraa palautetta. Osallistujat esittävät itse paljon toiveita tuntien sisällöstä sekä musiikista, ja Ikinaisten musiikkimaku onkin varsin laaja; vanhasta uuteen, niin poppia kuin etnistäkin musiikkia. CD-levyjä Tynjälä on kerännyt sieltä sun täältä, aina törmätessään johonkin kiinnostavaan musiikkiin. Myös oma kitaran- ja pianonsoiton tausta auttaa löytämään kivaa musiikkia.

Vuosikymmenet ovat muuttaneet myös liikunnan opetusta. Tietotekniikka ei aivan vielä ole ehtinyt jumppatunneille, mutta tiedotus ja oppilaiden kanssa yhteydenpito sujuu nykyään tietokoneella esimerkiksi Facebookin ja sähköpostin välityksellä. Liikuntatuntien uutuuksia ovat monenlaiset välineet, kuten pallot, pötköt tai tasapainovälineet, joita opisto on hankkinut. Yhä edelleenkin kuitenkin esimerkiksi huivit tai aivan tavalliset paperilautaset toimivat hyvin jumpan apuvälineinä, kun käyttää hieman mielikuvitusta. Vain taivas on rajana!

Tynjälä pyrkii myös itse osallistumaan opiston kursseille aina kun ehtii. Hän on opiskellut esimerkiksi kieliä ja äänenhuoltoa. Hän on pitänyt kursseilla käymisestä, ja suosittelisi sen vuoksi kansalaisopistossa käymistä muillekin. Kurssit ovat kohtuuhintaisia ja opettajat mukavia, ja opisto on kiva paikka sekä työyhteisönä että opiskeluyhteisönä.

- Harjoittelija Veera
Ikinaiset jumpan pyörteissä

Kommentit

Suositut tekstit