Kirjallisuuspiiri - opiston perinteitä parhaimmillaan

Järvenpään opiston kirjallisuuspiiri kokoontui ensimmäisen kerran tiistaina 21. tammikuuta 1947, kaksi päivää opiston perustamisen jälkeen, ja hieman muuttuneena toimii opistossa edelleen. Kirjallisuuspiirissä ovat vierailleet monet hyvinkin tunnetut ja arvovaltaiset kirjailijavieraat, ja Järvenpään opiston historiasta onkin vaikea puhua mainitsematta edes lyhyesti kirjallisuuspiiriä!

Kirjallisuuspiirissä 1962. Eturivissä keskellä Tyyni Tuulio.
Kirjallisuuspiiriä ohjasi aluksi yhteiskoulun suomen ja kirjallisuuden lehtori Väinö Kyrölä, joka vuonna 1953 luovutti tehtävänsä tohtori Tyyni Tuuliolle. Tyyni Tuulio oli suomalainen kirjailija, kirjallisuustutkija, suomentaja ja filosofian kunniatohtori, jonka laajaan tuotantoon kuuluu tutkimuksia, elämänkertoja, romaaneja ja pakinoita sekä maailmankirjallisuuden merkittäviä käännöksiä. Tyyni Tuulio ohjasi kirjallisuuspiiriä pitkään, kunnes ohjaajaksi astui järvenpääläinen kirjailija Arja Eriksson. Kirjallisuuspiiriin kutsuttiin paikkakuntalaisia sekä muualta tulleita kirjailijoita ja asiantuntijoita luennoimaan, näiden joukossa muun muassa Jörn Donner, Kaari Utrio, F.E. Sillanpää ja Erkki Tuomioja. Piiri nautti kirjailijoiden joukossa arvostusta, ja kirjailijat tulivat yleensä mielellään vierailulle. Yhteiskunnallisen piirin puuttuessa laajenivat kirjallisuuspiirin aiheet myös kirjallisuuden ulkopuolelle, kuten luonnonsuojelun ja saasteongelmien pohtimiseen, taideluentoihin sekä teatterikäynteihin. 1970-luvun jälkeen kirjailijavierailut harventuivat kustannuskysymysten vuoksi.

Piiri piti joitakin vuosia taukoa ja palasi toimintaan jälleen 1990-luvulla. Aluksi piiri toimi Mikael Karikosken pitämänä ryhmänä, joka käsitteli vain yhtä kirjailijaa, Pirjo Hassista, joka myös kävi piirissä vierailijana. Nykymuodossaan kirjallisuuspiiri on toiminut vuodesta 2005 asti, jolloin Merja Jattu-Wahlström johti piiriä. Hänen jälkeensä ohjaajana ovat toimineet Riitta Rask sekä Sari Pauloma. Kirjailijavieraat ovat nykyään yleisluentovieraita eivätkä pelkästään kirjallisuuspiirin vierailijoita.

Kirjallisuuspiirin osanottajista valtaosa on naisia, miehiä on mukana muutamia, ja osallistujien ikähaarukka neljästäkymmenestä ylöspäin. Moni tulee piiriin mukaan yhtenä tarkoituksenaan astua omien lukutottumuksiensa ulkopuolelle. Tätä on harjoitettu tänä vuonna muun muassa tutustumalla Kirsi Kunnaksen aikuisten runoihin, joita on tulkittu ja alettu ymmärtää yhteisen keskustelun myötä vaikkeivat runot kirjallisuudenmuotona olisi ennestään kovin tuttuja. Kirjallisuuspiirin vetäjän Sari Pauloman oma tausta on irlantilaisessa kirjallisuudessa, ja sen vuoksi piirissä käsitellään yleensä vuosittain jokin irlantilainen teos. Muutoin pyritään "matkustelemaan" niin ajassa kuin paikassakin tutustuen muun muassa Unkarin, Islannin, Kanadan, Turkin, Nigerian, Serbian, Zimbabwen ja monen muun maan kirjallisuuteen.

Tänä vuonna kirjallisuuspiirissä käsitellään Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi vain suomalaisia kirjailijoita, kuten Kirsi Kunnas, Pentti Haanpää ja Aki Ollikainen. Nykyään internetin aikakaudella moni syventää tietojaan kirjailijasta ja kirjan aiheesta jo etukäteen netistä. Sari Pauloman mukaan piirissä käydään hauskoja ja erittäin mielenkiintoisia keskusteluja, ja kävijöiden mielipiteet kirjoista voivat erota jyrkästikin.

Kirjailija ja pakinoitsija Origo (Jouni Lompolo) vieraili piirissä 1963.

Järvenpään opisto täyttää 70 vuotta vuonna 2017! Juhlan kunniaksi raotetaan historian yksityiskohtia opiston vuosien varrelta.

Kommentit

Suositut tekstit