EILA HARTIKAINEN JA SIRKKA KOSONEN MUUSIKKOTAPAAMISESSA


EILA HARTIKAINEN JA SIRKKA KOSONEN TYYNI TUULIO- SALISSA 28.10.2014 18.00–19.30


Järvenpään Opisto ja Järvenpään kaupungin kirjaston musiikkiosasto ovat järjestäneet muusikkotapaamisia vuodesta 2012 lähtien. Syksyn muusikkovieraina ovat siskokset Eila Hartikainen ja Sirkka Kosonen, jotka ovat tuttuja YLE:n Teema kanavalla vuodesta 2012 lähtien pyörineestä MUSIIKIN MUISTI Lauluja menneiltä ajoilta -ohjelmasarjasta. He ovat Uudellamaalla asuvia kansanmuusikkoja, joiden juuret ovat Kerimäellä. Eila Hartikainen ja Sirkka Kosonen ovat suomalais-ugrilaisia kansanlauluja esittävän MeNaiset- kansanlauluyhtyeen alkuperäisjäseniä. Viime vuonna MeNaiset – lauluyhtye juhli 20v taivaltaan juhlakiertueilla ympäri Suomea. Kesällä 2014 MeNaiset konsertoi mm. Ranskassa.


Eila Hartikaisen muusikkouteen kuuluu ääni-improvisaatio ryhmä Iki-Turso, Jälki ensemble ja monet erilaiset harrastajaryhmät, joita hän ohjaa ympäri Suomea. Sirkka Kosonen tekee taiteellista tohtorijatkotutkintoa Sibelius-Akatemiassa aiheenaan äänenmuodostustapojen hyödyntäminen monityylisessä improvisaatiossa. Lisäksi Sirkka Kosonen on mukana Sirkka Triossa, jossa yhdistyvät jazz- ja kansanmusiikki-improvisaatio, ja hän ohjaa erilaisia harrastajayhtyeitä. MeNaiset yhtyeen ja muiden kokoonpanojen esiintymisten lisäksi Eila Hartikainen ja Sirkka Kosonen opettavat eripuolilla Suomea.


Vuonna 2014 sisarukset julkaisivat cd-levyn Perriin Tyssit. Levy sisältää kansanmusiikkia Kerimäeltä 1800-luvulta lähtien mm. Elias Lönnrotin muistiinpanemia kalevalamittaisia runolauluja sekä uudempia loppusointuisia kansanlauluja. Viime kesänä he myös sävelsivät, sovittivat musiikin ja esiintyivät kerimäkeläisessä musiikkinäytelmässä Pietar Makkonen. Muusikkotapaamisessa Eila Hartikainen ja Sirkka Kosonen esittävät ainakin Perriin Tyssit levyltä muutaman kappaleen.
Lisäksi he kertovat muusikkotapaamisessa muun muassa siitä, mikä johdatti heidät kansanmusiikin ammattilaisiksi ja mikä kansanmusiikissa viehättää.


Vapaamuotoisen tilaisuuden juontaa Mia Pätsi, ja tilaisuudessa yleisö voi myös esittää kysymyksiä. Tilaisuuden jälkeen on mahdollista ostaa käteisellä Perriin Tyssit cd-levyä (15 euroa). Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

M.P

Kommentit

Suositut tekstit