HOITAVA ITKU - SELKOKIELISEN ITKUVIRREN KAUTTA TUNTEIDEN ILMAISUA SANOIN JA SÄVELINJärvenpään Opistossa on tarjolla marraskuussa ainutlaatuinen Hoitavan itkun- kurssi (Kurssinumero 7203). Kurssilla opitaan itkuperinteen historiaa, käyttämään selkokielistä itkukieltä ja löytämään oma itkumelodia. Jokaisella on mahdollisuus luoda oma itkuvirsi elämän ilosta ja surusta. Annetaan sanoja tunteille. Hoitavan itkun- kurssilla ei tarvitse osata karjalan kieltä eikä perinteisen itkuvirren muotokieltä. Kurssi on intensiivinen kokonaisuus, jossa koetaan itkun hoitava merkitys.
Hoitavan itkun vetäjällä Pirkko Fihlmanilla on karjalaiset juuret, ja hänen suvussaan on ollut itkuvirren taitajia. Fihlman on koulutukseltaan sosionomi ja työnohjaaja, ja hän toimi pitkään Helsingissä päiväkodin johtajana. Fihlman loi myös Suomessa pohjan Mannerheimin Lastensuojeluliitossa jengityölle ja yhdyskuntatyölle. Jäätyään eläkkeelle Fihlman on paneutunut toden teolla itkuvirsiin: ensin kursseilla, myöhemmin myös opettajana. Fihlman on saanut itkuvirsikoulutusta muun muassa legendaariselta itkuvirsitaitajalta Martta Kuikalta, Sandra Stepanovalta ja Liisa Matveiselta.  Fihlman järjesti ensimmäisen itkuvirsiseminaarin Suomessa 1998 Helsingissä Karjala-talolla.  Seuraavana vuonna itkuvirsiseminaarin järjestivät Liisa Matveinen ja Laura Jetsu Mekrijärvellä, missä Pirkko Fihlman toimi opettajana. Kyseinen seminaari taltioitiin myös tv-dokumentiksi. Pirkko Fihlman on pitänyt itkukursseja jo kymmenen vuoden ajan lukuisilla paikkakunnilla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Espanjassa.
Kurssi kokoontuu musiikkiopistolla 16.11., 17.11., 23.11. ja 24.11.2013 klo 10.00–15.30 (yhteensä 24 h). Omakustanteinen ruokatunti pidetään puolen päivän aikaan, paikalle voi tuoda omat eväät. Kurssin hinta on 80 euroa. Hoitavan itkun- kurssille voi ilmoittautua joko internetin kautta: www.jarvenpaa.fi/jarvenpaanopisto tai puhelimitse Vapaa-aika- ja Osaamiskeskukseen 09 27192498 tai tulemalla paikan päälle Vapaa-aika ja Osaamiskeskukseen: Mannilantie 4, 04400 Järvenpää.
Mia PätsiKuvassa Pirkko Fihlman esiintymässä muinaispuvussa. Kuva Ensio Fihlman.


Kommentit

Suositut tekstit